Candidatul formaţiunii politice conduse de Recep Tayyip Erdogan a fost învins în alegerile locale, reluate la Istanbul. Noul primar al celui mai populat oraş al ţării va fi reprezentantul opoziţiei, care a obţinut 54% din sufragii. Zeci de mii de oameni au ieşit pe străzi, pentru a sărbători victoria. Scrutinul a avut loc după ce formaţiunea lui Erdogan a cerut anularea alegerilor din 31 martie, din cauza unor tentative de fraudă, iar contestaţia a fost admisă.

Străzile s-au umplut de oameni care au celebrat victoria candidatului Partidului Republican al Poporului. Noul primar, Ekrem Imamoglu, le-a mulţumit votanţilor şi le-a promis un viitor mai bun.

Articolul continua dupa recomandari

Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului: Vom construi democraţia în acest oraş. Vom dezvolta justiţia în acest oraş. Am încredere în poporul nostru. Sunt convins şi că oamenii au încredere în democraţie.

Principalul contracandidat, fostul premier Binali Yildirim, a trebuit să se recunoască învins pentru a doua oară.

După ce pe 31 martie a încheiat alegerile la 13.000 de voturi în spatele lui Imamoglu, acum candidatul formaţiunii lui Erdogan a strâns doar 45% din sufragii, cu 80.000 mai puţine decât contracandidatul său.

Binali Yildirim, candidatul Partidului Dreptate şi Adevăr: De acum înainte îi doresc prietenului nostru Ekrem Imamoglu să slujească aşa cum se cuvine Istanbulul.

Noul primar a fost felicitat inclusiv de preşedintele Erdogan, printr-un mesaj transmis online.

Ekrem Imamoglu, primarul Istanbulului: Le mulţumesc preşedintelui Tayyip Erdogan şi rivalului meu pentru felicitări.

Susţinătorii noului primar sunt încrezători că acest succes va produce o schimbare majoră în Turcia şi speră ca alegerile prezidenţiale din 2023 să aducă un nou preşedinte.

Susţinător: Va fi democraţie în Istanbul. Unitate, fraternitate, solidaritate.

Susţinător: Îi vom da lui Imamoglu şi ocazia de a deveni preşedinte. Şi, precum tineretul acestui naţiuni, vom lucra şi mai mult pentru ca acest lucru să se întâmple.

Alegerile locale din Istanbul au fost reluate după ce partidul preşedintelui a obţinut anularea alegerilor din martie, pe motiv că ar fi fost fraudate.