Incendiul devastator care a mistuit Catedrala Notre Dame din Paris a creat o emoție puternică atât în rândul parizienilor, cât şi al turiștilor. Un român aflat în capitala Franţei a surprins imagini dramatice în timp ce edificiul vechi de 800 de ani era mistuit de flăcări.

Mii de oameni s-au strâns în zonă, pe malurile Senei, și au privit cu lacrimi în ochi, neputincioși, cum focul distruge Catedrala Notre Dame din Paris, simbolul Franţei şi unul din cele mai iubite monumente ale creştinătăţii.

Articolul continua dupa recomandari

Printre ei şi românul Virgil Mănescu, de profesie somelier, care a filmat şi transmis live pe Facebook imagini dramatice din timpul incendiului. 

"Arde Catedrala Notre-Dame, una dintre catedralele vechi ale Parisului. De 15 minute e un incendiu destul de puternic, circulația a fost restricționată pe marile bulevarde din oraș, toate bulevardele adiacente sunt închise, unul dintre monumentele celebre ale Parisului arde din temelii, de la altar spre partea din față. Suntem plini de cenușă la mai puțin de 200 de metri", a spus Virgil Mănescu, în clipul video postat Facebook. 

Catedrala Notre Dame din Paris, desfigurată

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salveze valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame. Edificiul a fost desfigurat, dar nu s-a surpat total. 

În mijlocul nopţii de luni spre marţi, pompierii au anunţat că incendiul, care a izbucnit la ora locală 19.00 (20.00, ora României), a fost ”controlat”, dar că rămân ”focare reziduale de stins”.

Au fost necesare mai multe ore pentru a se stinge flăcările, care au alimentat temerea, la un moment dat, că ”structura se va surpa”, a declarat locotenent-colonelul Gabriel Plus, un purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.

Cu toate acestea, ”bianţul este dramatic”, a adăugat el, după care a precizat că ”ansamblul acoperişului este sinistrat, ansamblul şarpantei este distrus, o parte a boltei s-a prăbuşit, săgeata nu mai există”.

Săgeata, care domina această bijuterie gotică, cel mai vizitat monument din Europa, nu mai există şi nici vitralii vechi de sute de ani.