Un atac terorist a avut loc în Afganistan, la Kabul, în urma căruia 19 oameni au murit iar alţi 119 au fost răniţi, informează Reuters, care citează surse oficiale. Printre victime se află şi doi români, un diplomat care a decedat în urma atacului şi un altul care a fost grav rănit.

Talibanii au detonat o bombă în interiorul campusului în care se află şi ambasada României.

Articolul continua dupa recomandari

Român ucis de explozia unei bombe la Kabul, un altul rănit grav

Numărul morților după explozia unei bombe la Kabul s-a ridicat la 16, potrivit ultimului bilanţ citat de Reuters, iar numărul răniţilor este de 119. Printre persoanele decedate se află şi un diplomat român, iar un al doilea român este grav rănit şi urmează să fie transportat la o clinică de specialitate din Europa, pentru îngrijiri medicale.

Oficialii afgani au declarat că explozia a fost cauzată de detonarea unui tractor plin cu explozibili în apropierea Green Village, un ansamblu rezidențial din Kabul, folosit de personalul străin al grupurilor internaționale, inclusiv organizații de ajutor.

Autorităţile române condamnă atacul

MAE precizează că ministrul Ramona Mănescu a avut o convorbire telefonică cu șeful misiunii diplomatice a României la Kabul și rămâne în legătură permanentă pentru acordarea sprijinului necesar.

"Ministerul Afacerilor Externe este alături de familiile colegilor noștri. Transmitem sincere condoleanțe familiei victimei și recuperare rapidă persoanei rănite. Precizăm că atât șeful misiunii diplomatice, cât și șeful echipei de pază din cadrul ambasadei au fost evacuați într-o bază militară din apropiere, fiind în afara oricărui pericol. Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe și cu toate autoritățile competente în vederea repatrierii trupului neînsuflețit, precum și a transferului, în condiții de siguranță, a cetățeanului român rănit. Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist și reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare", se arată în comunicatul emis de MAE.

De asemenea, atât preşedintele Klaus Iohannis, cât şi premierul Viorica Dăncilă au transmis mesaje în care condamnă atacul de la Kabul.

"Condamn ferm atacul terorist sângeros din Afganistan, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit. Acest act de o cumplită cruzime în care au fost uciși mai mulți cetățeni străini și peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea și nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaționali, în lupta împotriva terorismului. Transmit condoleanțe familiei cetățeanului român care și-a pierdut viața în urma acestui atac, precum și tuturor celor care au pierdut pe cineva drag, iar celor răniți le doresc multă sănătate și putere pentru a se recupera cât mai rapid. Guvernul României își reafirmă sprijinul pentru acțiunile de instaurare a păcii și stabilității durabile în Afganistan", a transmis premierul Dăncilă.

"Condamn cu fermitate atacul terorist laș care, din păcate, a pus capăt vieții unui cetățean român și a rănit grav un alt cetățean român din cadrul Ambasadei României la Kabul. Transmit condoleanțe familiei îndoliate și urez însănătoșire grabnică cetățeanului român rănit în același atentat. Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internațional", precizează şi preşedintele Iohannis.