Un român şi-a împlinit visul american. A fugit în urmă cu 30 de ani din România comunistă şi a ajuns să încheie un contract cu Departamentul de Stat American, care i-a dat pe mână, imaginea ţării.

Puţini ştiu că în momentul în care Silvian a decis să plece din România spre Statele Unite, în California, a vrut să se angajeze la o pizzerie. Nu a fost cu succes, a fost refuzat atunci, nici ei nu ştiu ce au pierdut.

Articolul continua dupa recomandari

Pe Silvian Cenţiu îl întâlnim la filiala din România a propriei firme de marketing şi PR. Drumul în America şi înapoi a fost nu doar lung, dar mai ales dificil. Cu puţin înainte de 89 tânărul licean de atunci era pasionat de electronică şi era cunoscut ca un răzvrătit al sistemului comunist. 

A căzut într-o capcană tocmai din cauza talentului său. 

SILVIAN CENŢIU: Pe mine m-au convocat unii să construiesc o telecomanda. Nu stiam pentru ce e. Si pe urmă am aflat. Era pentru o bomba. Pentru un atentat la Ceausescu.

A fugit în munţi, a reuşit să treacă graniţa în Serbia şi de acolo a luat drumul Occidentului. 

SILVIAN CENŢIU: Cu timpul, ajungand in Atlanta, Sillicin Valley, a inceut sa arate foarte bine. Eu cred in visul american. Primesti oportunitatea de a te realiza, daca te tii de lucruri.

În Statele Unite Sivian Cenţiu a făcut de toate: a fost şofer pe autobuzele care duc turişti la aeroport, dar a terminat şi universitatea Stanford. A lucrat în multinaţionale, a mai făcut cîteva facultaţi şi într-o zi a decis să-şi deschidă propria afacere. 

SILVIAN CENŢIU: Unii zic că în viaţă ai 10 mari oportunităţi. Trebuie să fii pregătit când te întâlneşti cu ele.

Aşa a recunoscut Silvian oportunitatea atunci când Departamentul de Stat al Statelor Unite i-a cerut firmei pe care o conduce să îi promoveze imaginea în ţările Uniunii Europene. Iar asta presupune multe, de la interse comerciale şi industriale la cele turistice

SILVIAN CENŢIU: Are doua legaturi. Unul este un concept de branding si alta este o strategie de implemnatre in tarile special din Europa.

Silvian Cenţiu nu promovează oficial România, dar e fără îndoială un vector de imagine pentru ţara sa.