Autorităţile americane se luptă de mai multe zile cu incendii de vegetaţie ”fără precedent” ce au cuprins California. Peste 82.000 de persoane au fost evacuate din partea sudică a Californiei, ca urmare a incendiilor ce continuă să ardă necontrolat, în ciuda eforturilor depuse de pompieri pentru a controla extinderea flăcărilor.

Incendiul ”Blue Cut” a izbucnit în pasul Cajon din San Bernardino County, situat la circa 100 de kilometri est de metropola Los Angeles. Însă, flăcările s-au extins rapid din pasul montan şi au ajuns să acopere mai bine de 121 de kilometri pătraţi.

Articolul continua dupa recomandari

Autorităţile americane au ordonat unui număr de 82.000 de persoane să-şi părăsească imediat locuinţele, în faţa unei ameninţări iminente la adresa siguranţei publice, a structurilor şi circulaţiei feroviare.

Mai multe imagini arată locuinţele cuprinse de flăcări, în vreme ce un renumit restaurant local a fost ars până la temelii.

În ciuda eforturilor disperate depuse de către pompieri pentru a asigura evacuarea localităţilor şi controlarea flăcărilor, autorităţile nu au putut să estimeze daunele produse de incendiul de vegetaţie. Însă, zeci de locuinţe au fost distruse.

"Nu am mai văzut niciodată aşa ceva"

”Vor fi foarte multe familii care se vor întoarce acasă pentru nimic”, a declarat directorul San Bernardino County Fire, Mark Hartwig.

Autorităţile nu ştiu care este cauza focului, ce a izbucnit săptămâna trecută în apropierea autostrăzii interstatale I-15.

Însă, pompierii susţin că temperaturile ridicate, zonele întinse de vegetaţie uscată şi terenul accidentat, care provoacă vânturi puternice, au dejucat eforturile depuse cu scopul de a aduce flăcările sub control.

”În ultimii 40 de ani de luptat cu flăcările, nu am văzut niciodată un comportament atât de extrem al unui incendiu”, a declarat comandantul pompierilor, Mike Wakoski.

De asemenea, peste 1.300 de pompieri au fost desfăşuraţi pentru a lupta cu flăcările, dar nu au reuşit încă să controleze extinderea incendiului devastator.

Elicopterele au încercat să stingă flăcările din aer, în vreme ce peste 150 de autospeciale s-au luptat cu incendiul de vegetaţie de la nivelul solului. Doi pompieri au fost răniţi uşor marţi, după ce o echipă a fost prinsă de flăcările rapide.

Între timp, guvernatorul Jerry Brown a declarat stare de urgenţă în San Bernardino County, precizând că incendiul este mult prea puternic pentru ca autorităţile locale să-l combată fără niciun ajutor exterior.