Unul din cele mai sigure oraşe ale lumii este scena unor proteste cum rar s-au mai văzut. Zeci de mii de protestatari se luptă, de aproape o săptămână, cu forţele de ordine. Totul a pornit de la un proiect de lege care le-ar permite autorităţilor din această regiune cu statut special să extrădeze suspecţi către ţări cu care nu au acorduri. Oamenii se tem că legea ar putea fi folosită pentru condamnarea oponenţilor politici ai regimului de la Beijing.

Este haos în cel mai scump oraş al lumii. Protestatarilor nu le stă nimic în cale. Nici măcar jandarmii. Oamenii au aruncat cu pietre şi sticle în cei care păzeau clădirea Parlamentului din Hong Kong. 

Articolul continua dupa recomandari

Forţele de securitate au răspuns rapid. Au încercat să împrăştie mulţimea cu gaze lacrimogene, sprayuri paralizante şi chiar cu gloanţe de cauciuc. 

Peste 80 de oameni au fost răniţi în violenţe. Doi dintre ei sunt în stare gravă. Iar cel puţin 11 oameni au ajuns după gratii. 

Protestele au paralizat oraşul. Instituţiile guvernamentale sunt închise. Şi ar putea rămâne aşa zile bune. 

Manifestanţii din Hong Kong promit o nouă demonstraţie de amploare la sfârşitul săptămânii.

Fostă colonie britanică, Hong Kong-ul continuă să urmeze sistemul judiciar din Regat, chiar dacă este parte a Chinei. 

Cei care au ieşit în stradă se tem că o lege privind extrădarea, propusă de Guvernul local, ar putea fi folosită pentru condamnarea oricărui oponent al Beijingului.  

Votul final din Parlament ar urma să aibă loc peste o săptămână. 

Un protestatar spune că "dacă nu vorbim acum, dacă trece legea extrădării, temerile pe care le vom înfrunta vor fi şi mai mari. Trebuie să ne mobilizăm şi să încurajăm oamenii să vorbească". 

Guvernul susţine, însă, că legea va împiedica oraşul să devină un tărâm al dezertorilor. Dacă vor continua, protestele ar putea dezechilibra economia locală şi ar pune astfel presiune pe cea a Chinei, afectată deja de războiul economic lansat de Donald Trump.