În a treia zi de doliu naţional, durerea grecilor s-a transformat în furie. Oamenii cred că dezastrul putea fi limitat, dacă ţara avea un plan aplicabil în caz de calamitate naturală. Incendiile de vegetaţie se produc anual. Şi, totuşi, focul de lângă Atena a luat prin surprindere pe toată lumea. Autorităţile au intervenit greu, iar oamenii au ars de vii, pe şosele, unde s-au blocat cu maşinile.

În cifre, bilanţul e unul trist. Vântul care a extins focul a bătut cu 80 de kilometri pe oră. În Mati, 80 de maşini au ars precum torţele. Până şi asfaltul s-a topit. Tot aici, paza de coastă a găsit 700 de oamen, ei au aşteptat timp de 5 ore salvarea. Şi mai departe, aproape de coastă, 26 de trupuri au fost găsite în curtea unei vile, la doar câţiva metri de apă. Tot în Mati, peste 12 mii de hectare au ars într-o oră, din care şapte mii într-o zonă locuită. Aproape patru mii de oameni aveau case aici. 

Articolul continua dupa recomandari

Acolo unde era cândva un colţ de Rai, e astăzi doar cenuşă. Un peisaj apocaliptic provocat, se pare, de mâna omului. Focul ar fi fost pus de samsarii imobiliari care vor să cumpere la preţuri de nimic terenurile pârjolite.

E prima şi cea mai şocantă ipoteză a anchetatorilor. Preţul a fost plătit cu sânge de sutele de victime, care au aşteptat cu orele o salvare. Există voci care susţin că poliţiştii şi pompierii nu au acţionat aşa cum trebuie ca să limiteze tragedia. O spune chiar şi o româncă, stabilită în Atena de 20 de ani. "Au întârziat să anunţe la televizor despre incendiu. Se ocupau în Corinth, în Kineta, unde era un foc foarte mare, şi toată lumea era acolo, atenţia lor era acolo".

Sirenele au sunat alarma la ora 12 şi jumătate, apoi peste localităţile aflate în pericol s-a lăsat tăcerea. Timp de aproape 5 ore, oamenii nu au mai fost avertizaţi că focul se apropie. În zonă nu s-au făcut niciodată exerciţii în caz de incendiu.

Directorul spitalului din Rafina susţine că a dat zeci de telefoane pe măsură ce focul se apropia. Cum autorităţile au fost incapabile să îi ofere o soluţie rapidă, a evacuat clădirea pe proprie răspundere. Şi a salvat astfel sute de vieţi. Din păcate, un medic radiolog care şi-a luat copiii în maşină şi a plecat spre locuinţa mamei a fost ucis de foc pe drum.

Pentru sute de oameni, alarma s-a dat prea târziu. Mulţi n-au mai putut fugi din calea flăcărilor. Pe străzile înguste şi întortocheate din Mati, cea mai afectată localitate, localnici şi turişti au fost prinşi ca într-un labirint de foc.