În oraşele care au ieşit de sub norul de fum şi cenuşă, supravieţuitorii caută drumul spre acasă. Pot intra doar în locuinţele pe poarta cărora pompierii au lăsat o cruce galbenă, semn că între zidurile construcţiei nu e niciun pericol. La morgă, familii întregi aşteaptă ca zeci de cadavre să fie indentificate. E nevoie de probe ADN pentru ca trupurile arse să primească un nume. În oraşele distruse, greci, dar şi turişti străini vin să-şi ofere ajutorul. Doar în Rafina sunt peste o mie de voluntari. Andreea Ţopan şi Florin Ţenoaică li s-au alăturat şi au pornit pe străzi pentru a le aduce oamenilor apă şi alimente.

Când vântul şi focul s-au oprit, peste oraşele unde incendiile au adus doar distrugeri şi moarte s-a aşternut liniştea. Se aud doar drujbele care taie copacii arşi până la rădăcini și avioanele care duc ajutoare dintr-o parte în alta a Greciei.

Articolul continua dupa recomandari

La morga spitalelor, familiile care au pierdut pe cineva drag ridică sicrie. Sunt încă zeci de cadavre neindentificate. Toate - trupuri carbonizate fără nume.

E nevoie de probe ADN pentru ca morţii să poată fi daţi rudelor. Sunt 53 de răniţi în spitale, adulţi şi copii, 11 la terapie intensivă. Durerea fără margini a supravieţuitorilor e alinată de un impresionant exemplu de solidaritate umană pe care poporul grec îl dă în aceste zile lumii. Sute de oameni şi-au lăsat casele şi s-au îndreptat spre localităţile unde semenii lor sunt în suferinţă. În oraşul-port Rafina, peste o mie de voluntari strâng zi şi noapte ajutoare pentru cei care nu mai au nimic. Colegii noştri Andreea Ţopan şi Florin Ţenoaică s-au înscris pe listele voluntarilor.

Cu sufletul grecii sunt gata să reconstruiască ceea ce focul le-a luat pe neaşteptate. Oamenii simpli lasă în seama autorităţilor să caute vinovaţii. Sunt tot mai multe indicii că focurile au fost puse.