Google a primit o amendă uriaşă de la Comisia Europeană pentru că a abuzat de poziţia dominantă a Android pentru a-şi impune hegemonia serviciului său de căutare online.

Uniunea Europeană (UE) a aplicat miercuri o amendă-record - în valoare de 4,34 de miliarde de euro - Google, pentru că a abuzat de poziţia dominantă a sistemului său de exploatare pentru smartphone - Android - cu scopul de a-şi impune hegemonia serviciului său de căutare online, relatează AFP.

Articolul continua dupa recomandari

Această sancţiune financiară ”pulverizează” precedentul record, deţinut tot de Google.

”Google a folosit practici ilegale pentru a-şi cimenta poziţia dominantă în căutarea pe Internet”, a acuzat comisarul european al Concurenţei Margrethe Vestager, într-o conferinţă de presă la Bruxelles.

”Motorul de căutare al Google este produsul său far. În fiecare an, Google generează venituri de peste 95 de miliarde de dolari, mulţumită publicităţii afişate şi pe care dau clic utilizatori ai Google Search, iar o mare parte din venituri se datorează creşterii puterii unor aparatelor moble precum smartphone şi tablete”, a adăugat comisarul danez.

Întreprinderea a fost deja condamnată de CE pe 27 iunie 2017, să plătească o amendă-record de 2,42 de miliarde de euro, din cauză că a abuzat de poziţia sa dominantă în căutarea online, favorizându-şi comparatorul de preţuri "Google Shopping" în detrimentul serviciilor concurente.

Suma amendei este decisă în ultimul moment şi poate atinge, teoretic, potrivit reglementărilor în domeniul concurenţei europene, până la 10% din cifra de afaceri globală a întreprinderii, care se ridica, în cazul Alphabet, compania-mamă a Google, la 110,9 miliarde de dolari în 2017 (94,7 miliarde de euro).

"Google va face apel contra deciziei executivului european”, a anunţat imediat un purtător de cuvânt al Google, Al Verney, într-un comunicat.

Comisia Europeană (CE) a somat totodată întreprinderea americană ”să pună capăt practicilor sale ilegale în următoarele 90 de zile, altfel riscând penalizări de până la 5% din cifra de afaceri medie zilnică mondială a Alphabet”, societatea-mamă a Google.

Sursa: News.ro