Un tribunal de la Berlin a stabilit că este ilegală utilizarea de către Facebook a datelor personale ale membrilor săi şi că reţeaua de socializare nu şi-a informat în mod adecvat utilizatorii cu privire la modul în care le utilizează datele.

Anunţul a fost făcut de un grup german de apărarea a drepturilor consumatorilor, relatează Reuters.

Articolul continua dupa recomandari

Parametrii prestabiliţi ai Facebook şi unele dintre condiţiile sale de utilizare contravin legilor cu privire la consum, iar tribunalul a conchis că anumite dispoziţii referitoare la consimţământul utilizatorului cu privire la datele sale sunt invalide, a explicat Federaţia organizaţiilor consumatorilor germani (VZVB).

”Facebook ascunde parametrii prestabiliţi care nu respectă viaţa privată, în centrul său de confidenţialitate şi nu furnizează suficiente informaţii pe această temă atunci când utilizatorii se înregistrează”, a declarat Heiko Duenkel, însărcinat cu contencioasele la VZVB.

”Acest lucru nu răspunde exigenţelor unui consimţământ în cunoştiinţă de cauză”.

Un purtător de cuvânt al tribunalului a confirmat că s-a pronunţat o hotărâre, însă nu a dorit să spună mai multe.

Grupul american şi-a anunţat intenţia de a face apel.

Facebook a fost acuzat, la sfârşitul lui decembrie, de abuz de poziţie dominantă de către Biroul german contra cartelurilor, care i-a reproşat - la prezentarea primelor rezultate ale unei anchete, că a cules datele utilizatorilor săi fără consimţământul acestora.