O falsă alertă de tsunami a fost difuzată în mod accidental de televiziunile din Alaska. Gafa de proporţii aparţine în schimb autorităţilor, care au transmis alerta la tv în timpul unui exerciţiu de rutină.

Mesajul alarmant a apărut pe televiziunile din Alaska la ora 7.02 dimineaţa. Locuitorii statului american erau avertizaţi că a fost emisă o alertă de tsunami, valabilă pentru o oră.

Articolul continua dupa recomandari

A urmat confuzie, ba chiar panică, timp de câteva minute, până când autorităţile şi-au dat seama de gafa comisă. Imediat, au transmis un val de dezminţiri, pentru a calma spiritele.

Centrul Naţional de Avertizare în Caz de Tsunami a făcut lumină în cele din urmă şi a explicat că eroarea a fost comisă în timpul unui test de rutină. Mesajul-test de avertizare de tsunami a ajuns însă accidental în Sistemul de Alertare pentru Urgenţe şi a fost difuzat de televiziuni.

"Investigăm ceea ce s-a întâmplat", au precizat cei de la Centrul Naţional de Avertizare în Caz de Tsunami.

În ianuarie, o altă gafă a provocat haos în statul american Hawaii. Atunci, televiziunile au transmis o alertă de atac cu rachetă, emisă, de asemenea, accidental într-un test de rutină. Trei zile mai târziu, pe 16 ianuarie, şi televiziunea naţională japoneză a anunţat în mod eronat lansarea unei rachete nord-coreene. Televiziunea niponă s-a văzut nevoită să dezmintă imediat şi să îşi ceară scuze.