Canicula din ultimele săptămâni este urmată, în câteva ţări europene, de furtuni care au făcut şi victime. În Polonia, cinci persoane, între care două adolescente, au murit strivite de copaci doborâţi de vânt. Şi în Asia, ploile torenţiale şi inundaţiile s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti şi mari distrugeri. 

Cinci oameni şi-au pierdut viaţa şi peste 30 au fost răniţi în nordul Poloniei, într-un val de furtuni deosebit de puternice. Printre victime se numără două fete de 13 şi 14 ani, strivite de un arbore care s-a prăbuşit peste cortul în care dormeau, în timpul unei excursii în pădure. 

Articolul continua dupa recomandari

Doar când a stat ploaia şi au venit pompierii ne-am dat seama pe deplin că trecusem printr-o tragedie, un coşmar.

Celelalte victime au fost ucise tot de arbori smulşi din rădăcini. Furtuna a lăsat fără energie electrică aproape 500.000 de familii, atât în nordul Poloniei cât şi în vest. 800 de clădiri au fost avariate.

Şi Cehia a fost lovită de furtuni puternice care au provocat distrugeri importante. Într-un sat din estul ţării, o treime din case au rămas fără acoperişuri. Iar zeci de trenuri care se îndreptau spre Praga au fost întârziate din cauza copacilor doborâţi, care au întrerupt traficul pe o magistrală feroviară importantă. 

Într-o altă parte a planetei, în nord-estul Iranului, cel puţin 12 oameni şi-au pierdut viaţa după ce au fost surprinşi de viituri generate de ploi deosebit de abundente. Alte câteva persoane sunt date dispărute iar numărul total al victimelor nu poate fi, încă, stabilit.

Nici China nu este ocolită de furia intemperiilor. Într-o provincie din nordul ţării, o tornadă a ucis cinci persoane şi a rănit peste 50. 

Şi chiar în capitala ţării, Beijing, mai multe străzi au fost inundate iar sute de curse aeriene au fost anulate sau amânate din cauza ploilor torenţiale. Autorităţile au ridicat nivelul alertei de ploi şi furtuni pentru mai multe regiuni ale ţării. 

În schimb, în provincia Sîciuan, în zona afectată de recentul cutremur de magnitudine 6.5 a putut fi văzut un curcubeu spectaculos, care i-a făcut pe localnici să spere în vremuri mai bune.