După ce a ucis patru oameni, printre care şi o româncă, puternica furtună Gloria face în continuare ravagii în nord-estul Spaniei. La Barcelona şi în staţiunile de pe litoralul Cataloniei, vântul şi valurile uriaşe au devastat plajele şi chiar construcţiile de pe malul mării.

Furtuna a provocat şi un fenomen ciudat: străzile unui orăşel au fost acoperite de spumă venită din mare,greu de înlăturat. Vremea rea va continua, cel puţin câteva zile.

Articolul continua dupa recomandari

O populară staţiune maritimă de pe Costa Brava arată ca într-un film de groază, după ce a fost, pur şi simplu, invadată de valuri uriaşe de spumă. Iar vântul s-a opus lucrătorilor care încercau să cureţe străzile.

Poliţist: Furtuna ne-a afectat foarte mult, deoarece ne-a blocat accesul la centrul localităţii.

Spuma se formează în mare, din cauza curenţilor şi a unui conţinut ridicat de alge şi materii organice. Dar şi poluarea contribuie la nedoritul fenomen, pe care furtuna Gloria l-a amplificat până la proporţiile unei adevărate catastrofe.

Patroană de restaurant: Este un dezastru. Nu există un cuvânt mai potrivit pentru a descrie situaţia din Tossa del Mar. Un dezastru provocat de apă.

La Barcelona şi în localităţile vecine, unde turiştii sunt destul de numeroşi chiar şi în acest sezon, valuri enorme s-au abătut asupra plajelor.

Rafalele violente de vânt au răsturnat motociclete şi mobilier stradal, iar când valurile s-au mai liniştit, au lăsat în urmă nenumăraţi peşti morţi.

Edward Baker, turist englez: A fost cea mai grea încercare prin care am trecut vreodată, furtuna asta.

În munţii Pirinei, furtuna Gloria a adus ninsori abundente care au paralizat traficul. Peste 200 de mii de oameni au rămas fără curent electric.

Ninsoarea şi ploile abundente s-au extins şi în sud-vestul Franţei. Iar meteorologii spun că vremea rea s-ar putea menţine câteva zile, din cauza unui anticiclon care, practic, ţine furtuna în loc.