Mult-râvnitul trofeu Palme d'Or a revenit, pentru prima dată după 1997, unui film japonez. "Shoplifters" a uimit atât juriul cât şi audienţa. Gala laureaţilor s-a deschis printr-un emoţionant discurs al uneia din victimele producătorului Harvey Weinstein. De altfel, întregul festival a fost dominat de mişcarea pentru drepturile femeilor. Două din cele trei femei regizor prezente în selecţia oficială au fost, de asemenea, premiate.

Într-o gală dominată de mişcarea pentru drepturile femeilor, actriţa Asia Argento s-a declarat convinsă că prădătorii sexuali precum Harvey Weinstein nu vor mai fi niciodată bineveniţi la Cannes. Italianca a povestit despre agresiunile la care a fost supusă de producătorul de la Hollywood. Pentru curajul de care a dat dovadă, toţi membrii comunităţii cinematografice prezenţi la Marele Teatru Lumiere au aplaudat-o la scenă deschisă.

Articolul continua dupa recomandari

Juriul a fost prezidat tot de o femeie, Cate Blanchett. Totuşi, trofeul Palme d'Or a fost acordat unui film realizat de un bărbat. În "Shoplifters", japonezul Hirokazu Kore-Eda spune povestea unei familii de hoţi care oferă adăpost unei fetiţe maltratate.

Marele premiu i-a revenit filmului Black-Klansman, realizat de Spike Lee. Pelicula are în spate un caz real, cel al un ui poliţist de culoare infiltrat, în anii '70, în mişcarea rasistă Ku Klux Klan.

Un trofeu Palme d'Or special, pentru întreaga carieră, a ajuns la veteranul Jean-Luc Godard, în vârstă de 87 de ani. Acesta a lipsit de la gală.

Festivalul s-a încheiat cu premiera mult-aşteptatei pelicule "Omul care l-a ucis pe Don Quijote", de Terry Gilliam.