Norvegia ridică un gard de oţel la un post de la graniţa sa arctică îndepărtată cu Rusia, ca urmare a unui aflux de migranţi, provocând mânie din partea organizaţiilor pentru drepturile refugiaţilor, dar şi temeri că legăturile transfrontaliere cu fostul inamic din timpul Războiului Rece ar putea avea de suferit.

Guvernul norvegian a indicat că o nouă poartă şi un nou gard, lung de circa 200 de metri şi înalt de 3,5 metri, care se întinde de la punctul de frontieră Storskog, sunt necesare pentru întărirea securităţii la avanpostul de nord al zonei Schengen.

Articolul continua dupa recomandari

Timp de decenii, nordicii s-au bucurat de reputaţia de a fi un adăpost de încredere pentru solicitanţii de azil. Dar ridicarea gardului la un post de frontieră, pe unde circa 5.500 de migranţi, majoritatea sirieni, au intrat în Norvegia anul trecut, reflectă o schimbare mai largă de atitudine a opiniei publice împotriva refugiaţilor.

Organizaţii pentru refugiaţi şi unii politicieni din opoziţie spun că gardul Norvegiei va descuraja persoanele care fug din cauza persecuţiei şi că el reprezintă un ecou nedorit al Războiului Rece într-o regiune unde relaţiile au înflorit în general de la destrămarea în 1991 a fostei URSS.

Gardul va fi ridicat în următoarele săptămâni, înainte de instalarea iernii geroase, pentru a face mai dificilă pătrunderea în Norvegia prin pădure.

Muncitorii au efectuat până în prezent unele lucrări pregătitoare, degajând terenul de barierele din lemn vechi pentru a ţine sub control turmele de reni, scrie aktual24.ro.

“Poarta şi gardul sunt măsuri responsabile”, a declarat adjunctul ministrului norvegian de justiţie, Ove Vanebo, apărând demersul autorităţilor.