Unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine a aruncat cenușă în atmosferă duminică, la aproximativ o lună după ce autoritățile ridicaseră nivelul de alertă după o explozie similară

Cenușa a fost aruncată la o înălțime de cel puțin 1.000 de metri din craterul masivului Kanlaon din provincia Negros, din estul Filipine, conform Institutului filipinez de Vulcanologie și Seismologie.

În timpul erupției, locuitorii din apropiere au auzit diferite zgomote; până în prezent nu au fost raportate persoane rănite, a mai transmis Institutul.

Nivelul de alertă al vulcanului de 2.435 de metri, aflat la 520 de km sud de Manila, a fost ridicat de la 0 la 1 în noiembrie, ceea ce înseamnă că vulcanul a intrat într-o perioadă de neliniște, atunci având loc o explozie similară de cenușă.

Institutul de la Manila a recomandat locuitorilor să rămână în exteriorul zonei de pericol instituite pe o rază de peste 4 km în jurul vulcanului, existând posibilitatea unor erupții bruște și periculoase. Autoritățile aeriene din Filipine au fost informate de Institutul de vulcanologie să transmită piloților aeronavelor să nu piloteze aeronavele în apropierea masivului din cauza emisiilor vulcanice. Kanlaon este unul dintre cei mai activi vulcani din Filipine, în iunie 2006 a aruncat abur și cenușă.

Recomandari