Eroul care a reuşit să îl pună pe fugă pe atacatorul de la cele două moschei din Noua Zeelandă a vorbit pentru prima dată despre momentele de teroare. Bărbatul susţine că nu i-a fost teamă şi că a încercat să salveze cât mai mulţi oameni aflaţi în lăcaşul de cult. Între timp, bilanţul celor decedaţi a crescut la 50, iar 36 de oameni rămân internaţi în spital, dintre care 13 sunt încă în stare gravă. Autorităţile au transmis şi că ceilalţi doi suspecţi arestaţi în timpul atacului, cel mai probabil, nu sunt împlicaţi în acest act terorist. 

Abdul Aziz, în vârstă de 48 de ani, este considerat eroul atentatului terorist din Noua Zeelandă, după ce a reușit să-l pună pe fugă pe Brenton Tarrant și să oprească masacrul la cea de-a doua moschee. Bărbatul a povestit că se afla în lăcaşul de cult împreună cu cei patru copii în momentul în care a auzit focurile de armă.

Articolul continua dupa recomandari

În loc să fugă și să se adăpostească, el s-a îndreptat spre atacator înarmat iniţial cu un dispozitiv POS, primul obiect pe care l-a găsit pe o masă.

"Am aruncat aparatul în direcţia sa şi, după ce şi-a luat arma din maşină, a tras 4-5 gloanţe în direcţia mea, dar am reuşit să mă adăpostesc între maşini şi am fugit " a declarat Abdul Aziz, eroul atacului din Noua Zeelandă.

Bărbatul a găsit apoi o armă pe care atacatorul o aruncase pe jos cu care a reuşit să îl sperie pe acesta.

"Puşca nu mai avea nici un glonţ, dar tot am strigat la el: "Vino la mine! Vino la mine!". Am încercat să devin ţinta lui principală. L-am urmărit. El a fugit la maşina lui şi s-a aşezat pe locul şoferului. Ce am făcut a fost să arunc cu puşca din mână spre el. Şi i-a spart fereastra. M-a înjurat şi apoi a luat-o la fugă" a mai spus eroul.

Datorită curajului de care a a dat dovadă bărbatul, doar 8 oameni şi-au pierdut viaţa în atacul de la cea de-a doua moschee.

Între timp, ancheta continuă şi autorităţile au oferit noutăţi şi despre ceilalţi doi suspecţi reţinuţi iniţial.

"Alţi doi suspecţi au fost reţinuţi la un control al poliţiei după ce asupra lor s-a găsit o armă de foc. La acest moment nu credem că au fost împlicaţi în aceste atacuri" a declarat Mike Bush, comisar poliţie Noua Zeelandă.

Femeia aflată în maşină a fost eliberată, în timp ce bărbatul va fi anchetat pentru deţinere ilegală de armament.

La locul atacurilor au fost depuse sute de flori, inclusiv de către premierul Jacinda Ardern. Iar un grup de motociclişti a interpretat celebrul dans maori Hakka, practicat de naţionala de rugby înaintea fiecarui meci.

Un omagiu a fost adus şi de opera din Sydney, unde a fost proiectată în timpul nopţii, o ferigă-argintie, simbol al Noii Zeelande.