În lume, psihoza se răspândeşte mai repede decât virusul. În Austria, un tren de călători a fost blocat de teamă că doi pasageri ar putea aduce virusul în ţară. Un autocar cu turişti este oprit la Lyon pentru analize. Zeci de italieni au fost întorşi din drum în Mauritius. De la Bruxelles, autorităţile europene au lăsat decizia închiderii graniţelor fiecărei ţări în parte. Mâine, specialişti ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii vor ajunge în Peninsulă pentru a analiza situaţia la faţa locului.

Coronavirusul chinezesc a infectat peste 200 de oameni în Italia. Autorităţile închid şcoli, carnavaluri şi competiţii sportive.

Articolul continua dupa recomandari

De trei zile, panica a pus stăpânire pe Europa. În centrul continentului, Italia dă fiori. Doar în China rata de infectare a fost atât de accelerată. În faţa pericolului, mai multe ţări europene au mobilizat armate de medici la graniţe. În Austria, autorităţile nu au vrut să lase un tren cu sute de pasageri să intre în ţară, pentru că doi călători se simţeau rău. 

Janez Lenarcic, comisar european: Suntem de părere că atunci când discutăm despre măsuri, inclusiv despre controale la graniţe, măsurile ar trebui bazate, în primul rând, pe evaluări de risc credibil şi pe dovezi ştiinţifice

Croaţia a suspendat toate excursiile studenţilor în Italia. Vigilenţa este maximă şi la graniţa cu Franţa, unde există 12 cazuri confirmate. Autorităţile au îndemnat la vigilenţă. Un autocar din Veneţia este blocat la Lyon de ore bune: "Am rămas blocaţi pentru a afla dacă şoferul este infectat. A fost luat cu ambulanţa pentru analize". 

În Mauritius, 40 de pasageri care veneau din Lombardia şi Veneto au fost întorşi din drum. Rata uriaşă de contaminare a virusului îngrozeşte autorităţile din întreaga lume. Chiar dacă studiile demonstrează că este mai puţin letal chiar şi decât gripa sezonieră. 

Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general OMS: Ştim că acest virus este mult mai contagios, dar mai puţin periculos decât alte coronavirusuri precum MERS şi SARS. În acest moment, nu există niciun vaccin şi niciun tratament specific 

Cei mai vulnerabili sunt bătrânii peste 80 de ani. Riscul de mortalitate este de 15 la sută. Iar cei mai imuni sunt copiii sub 10 ani. Din păcate ar putea dura luni sau ani până ce va fi scos pe piaţă un vaccin. 

Cercetătorii americani au obţinut rezultate pe animale, dar etapa studiilor clinice va dura cel puţin până în vară. Tot mai multe voci susţin însă că virusul trebuie studiat în China. Acolo unde a apărut. 

Bruce Aylward, şeful echipei OMS care cercetează coronavirusul: În confruntarea cu o boală considerată iniţial necunoscută, China a apelat la una dintre cele mai vechi strategii pentru controlarea bolilor contagioase. Şi a depus cele mai ambiţioase, agile şi agresive eforturi pentru izolarea virusului din istorie 

La două luni de la apariţia virusului, în China apar semne pozitive. Rata infectărilor a scăzut dramatic, iar şase regiuni afate în carantină au redus nivelul de alertă.