Emoţie şi durere la spitalul în care a murit Alfie Evans. Mii de oameni l-au omagiat pe băieţelul de 23 de luni care s-a stins în braţele părinţilor lui. Medicii îi întrerupseseră de cinci zile legăturile cu aparatele care-l ţineau pe micuţ în viaţă.

În faţa spitalului din Liverpool unde Alfie a murit, sâmbătă noaptea, s-au strâns mii de oameni, alături de tinerii Tom Evans, 21 de ani, şi Kate James, 20 de ani, părinţii lui. Au cântat You'll Never Walk Alone şi au lansat mii de baloane albastre spre cer, culoarea clubului Everton, ai cărui suporter sunt tatăl şi mama băieţelului.

Articolul continua dupa recomandari

Justiţia britanică a respins miercuri un ultim recurs iniţiat de părinţii copilului, Kate James şi Tom Evans care, susţinuţi de papa Francisc şi de guvernul italian solicitau aprobarea continuării menţinerii în viaţă a lui Alfie şi căutarea unui tratament în Italia, unde un spital de copii a propus preluarea pacientului.

Vezi 6 imagini în Galerie

Această decizie a pus capăt luptei judiciare pentru viaţa lui Alfie în care părinţii micuţului s-au confruntat cu echipa medicală a spitalului pediatric Alder Hey din  Liverpool, nord-vestul Angliei, unde Alfie era spitalizat. 

Conform reprezentanţilor spitalului, copilul, născut la 9 mai 2016, era afectat de o patologie neurodegenerativă rară, pentru care nu există tratament. Medicii de la acest spital au decis că este în interesul copilului să nu fie continuată îngrijirea şi să fie decuplat de la aparate!

Înalta Curte, Curtea de Apel şi Curtea Supremă britanică au dat hotărâri doar în favoarea echipei medicale, iar părinţii şi-au pierdut dreptul de custodie în favoarea statului. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a respins, de asemenea, pledoaria părinţilor pentru viaţa copilului lor.  

Vezi 6 imagini în Galerie

Cazul lui Alfie a atras atenţia întregii lumi şi a generat vii emoţii atât în Marea Britanie cât şi în Polonia şi Italia. Guvernul de la Roma i-a acordat luni cetăţenia italiană lui Alfie în speranţa de a-i facilita transportul la Roma, la spitalul pediatric Bambino Gesu. 

Acest scandal a stârnit numeroase ecouri, în special din partea Bisericii Catolice. Papa Francisc s-a implicat personal pentru continuarea menţinerii în viaţă a lui Alfie, lansând mai multe apeluri în favoarea sa şi primindu-l la Vatican, într-o audienţă privată, pe tatăl lui Alfie.

'Mişcat de rugăciunile şi de uriaşa solidaritate în sprijinul micuţului Alfie Evans, îmi reînnoiesc apelul ca suferinţele părinţilor să fie auzite şi ca dorinţa lor de a căuta noi forme de tratament să fie respectată', conform unui mesaj al Suveranului Pontif publicat luni.

Vezi 6 imagini în Galerie