Lira sterlină a atins luni un nou minim al ultimilor 31 de ani, de 1,3222 dolari pe unitate, iar unii analişti spun că ar putea coborî până la 1,2 dolari pe unitate sau chiar mai jos, în urma votului de săptămâna trecută al britanicilor pentru ieşirea din Uniunea Europeană.

Monede britanică este în scădere cu 3%, la 1,3275 dolari pe unitate, după ce a atins un minim de 1,3222 dolari pe unitate, care a depăşit minimul ultimilor 30 de ani, înregistrat vineri, după anunţarea rezultatelor referendumului.

Articolul continua dupa recomandari

Pierderile de luni se adaugă deprecierii de 8,1% consemnate vineri, care a fost aproape dublu faţă de scăderea de 4,1% consemnată în Miercurea Neagră din 1992, când Marea Britanie a fost nevoită să iasă din mecanismul european al ratelor de schimb.

Creşterea obligaţiunilor guvernamentale britanice a împins randamentul titlurilor pe 10 ani pentru prima oară sub nivelul de 1%, acţiunile din indicele londonez FTSE 100 au scăzut cu 1,2%. Acţiunile băncilor Barclays şi Royal Bank of Scotland Group au scăzut cu peste 10%.

”Oamenii găsesc greu de înţeles ce va implica în viitor Brexit-ul. Nu ştim încă magnitudinea şocului. În privinţa cotaţiei liră-dolar, declinul înregistrat ar putea fi doar jumătate din ce am putea vedea în acest an”, a spus Steven Barrow, director de strategie la Standard Bank Group în Londra.

Lira s-a depreciat faţă de toate monedele importante, în urma votului de la referendum, atingând faţă de dolar cel mai redus nivel după 1985. Declinul s-a extins luni, iar ministrul de Finanţe George Osborne a încercat să calmeze pieţele, afirmând că există planuri de protejare a economiei, în contextul volatilităţii crescute.

sursa: Agerpres