Două bombardiere ruseşti au fost interceptate în spaţiul aerian internaţional de la vest de Alaska de către avioane de vânătoare americane, care le-au urmărit până când ele au ieşit din zona de identificare a apărării aeriene, a transmis sâmbătă comandamentul de securitate aeriană al SUA şi Canadei (NORAD), potrivit AFP.

Cele două bombardiere strategice cu elice, model Tu-95 'Bear', au fost 'interceptate şi identificate vizual' vineri dimineaţă de două avioane de vânătoare F-22 ale NORAD, cu baza în Alaska, în timp ce zburau la nord de Insulele Aleutine, a anunţat maiorul canadian Andrew Hennessy, purtător de cuvânt al NORAD.

Articolul continua dupa recomandari

Avioanele NORAD au urmărit bombardierele ruseşti până când acestea au ieşit din zonă, zburând spre vest, a precizat purtătorul de cuvânt.
   
'Bombardierele ruseşti nu au pătruns în spaţiul aerian nord-american', a precizat maiorul Hennessy într-o declaraţie transmisă agenţiei France Presse.

Zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) este un perimetru în care traficul aerian este monitorizat de armata unuia sau mai multor state, în afara spaţiului aerian naţional, pentru a dispune de un timp de reacţie suplimentar în cazul unor manevre ostile.

SUA au creat patru astfel de spaţii, dar alte zece ţări şi le-au creat pe ale lor.

Cel din Alaska se întinde până la 320 de km de coastă.

În aprilie 2017, NORAD şi Pentagonul au transmis că bombardiere ruseşti au fost reperate în trei ocazii în largul coastelor Alaskăi şi Canadei. A fost atunci vorba de primul incident de acest tip din ultimii doi ani şi jumătate, conform Pentagonului.