Donald Trump şi Vladimir Putin s-au întâlnit la Helsinki, în Finlanda, la summitul SUA - Rusia. Cei doi preşedinţi şi-au dat mâinile în faţa presei, în debutul reuniunii, care are o agendă pe cât de încărcată, pe atât de tensionată.

În debutul summitului, Donald Trump şi Vladimir Putin au venit în faţa presei. Preşedintele SUA şi preşedintele Rusiei au venit pe aceeaşi uşă şi, după fotografii, au făcut declaraţii.

Articolul continua dupa recomandari

"Avem multe lucruri bune de discutat, dar şi alte lucruri de abordat. Avem discuţii pe toate temele, de la comerţ, la chestiuni militare", a declarat Donald Trump.

Preşedintele american a mai spus că vor vorbi inclusiv despre "prietenul comun", Preşedintele Chinei, Xi Jingping. După declaraţii, cei doi lideri şi-au strâns mâinile, privindu-se fix în ochi.

"Este excelent să fiu alături de dumneavoastră", a declarat Donald Trump.

Donald Trump nu a menţionat nimic însă despre subiectul implicării Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016, care l-au adus la putere şi care au dus la o amplă anchetă în SUA.

Înaintea discuţiilor, Trump a fost însă foarte critic pe Twitter, dând vina pe administraţiile precedente pentru înrăutăţirea relaţiilor ruso-americane.

"Relaţia noastră cu Rusia nu a fost niciodată mai prostă ca acum, din cauza a multor ani de prostie şi stupiditate americană, iar acum, din cauza unei false vânători de vrăjitoare", a scris Trump pe Twitter.

Summitul de la Helsinki, debut cu întârziere

Întâlnirea din capitala finlandeză a celor doi lideri a început cu o întârziere faţă de programul stabilit. Motivul este Vladimir Putin.

Preşedintele Rusiei au venit cu 45 de minute mai târziu în Helsinki. Liderul de la Moscova a venit de la aeroport cu noua sa limuzină.