Președintele Donald Trump va retrage Statele Unite din acordul nuclear iranian, informează marți Associated Press.

Update ora 21:15 - Președintele SUA a anunțat retragerea țării sale din acordul nuclear cu Iranul. Trump a denunţat acest text drept ”un acord părtinitor oribil”, bazat pe o minciună.

Articolul continua dupa recomandari

"Vreau să anunț lumea în legătură cu eforturile noastre pentru a împiedica Iranul să obțină arme nucleare. Regimul iranian este cel care finanțează teroarea. Exportă rachete periculoase în Orientul Mijlociu și sprijină teroriștii și miliții precum Hezbolah, Hamas și al-Qaida. De-a lungul anilor, Iranul a bombadat ambasadele Statelor Unite și instalații militare. A ucis sute de militari americani, răpit și torturat cetățeni americani", a spus Trump în discursul său de la Casa Albă.

The New York Times (NYT) a anunțat, marți, că Donald Trump l-ar fi informat pe omologul său francez Emmanuel Macron că intenţionează să anunţe retragerea Statelor Unite din acordul nuclear iranian.

Trump rupe astfel o realizare-far în politica externă a predecesorului său Barack Obama, izolează Statele Unite de aliaţii lor şi le plasează într-un dezacord şi mai puternic cu adversarii lor în dosarul iranian, scrie ziarul.

SUA vrea noi sancțiuni împotriva Iranului

Potrivit sursei citate, Statele Unite se pregătesc și să reintroducă toate sancţiunile pe care le-a ridicat în cadrul acordului în dosarul nuclear iranian - şi să impună penalităţi economice suplimentare.

Altă sursă la curent cu negocierile în vederea menţinerii acordului încheiat în 2015 la Viena a declarat că negocirile au eşuat din cauza insistenţei lui Trump de a se menţine limite stricte ale producţiei de combustibil nuclear iranian după 2030. Acordul în vigoare ridică aceste interducţii.

Trump intenţionează să-şi anunţe oficial decizia marţi, la ora locală 14.00 (21.00, ora României), la Casa Albă.

Decizia preşedintelui american - mult anticipată şi amplu mediatizată - aruncă relaţiile Americii cu aliaţii ei europeni într-o profundă incertitudine, comentează NYT.

Europenii s-au angajat să rămână în acord, ceea ce preconizează perspectiva unei confruntări diplomatice şi economice în perspectiva reimpunerii Iranului unor sancţiuni americane dure.

Această decizie preconizează totodată o amplificare a tensiunilor Statelor Unite cu Rusia şi China, care sunt, de asemenea, părţi ale Acordului de la Viena, scrie ziarul.

Ea îndeplineşte însă una dintre promisiunile adesea reiterate ale campaniei lui Trump şi a fost luată în pofida unui lobby personal puternic din partea unor lideri europeni şi a unor încercări intense de găsire a unor soluţii care să-l satisfacă pe locatarul Casei Albe.

Consilierii săi l-au convins în două rânduri, anul trecut, să nu ia această decizie, scrie cotidianul.

Însă Trump a spus că şi-a pierdut răbdarea în privinţa acordului, iar printr-o echipă de consilieri mai ”belicoasă” - condusă de secretarul de Stat Mike Pompeo şi consilierul pe probleme de securitate naţională John Bolton - preşedintele a întâmpinat mai puţină rezistenţă internă de această dată.

Sursa: News.ro