Donald Trump a confirmat uciderea liderului Statului Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Într-o declarație făcută la Casa Albă, președintele american a spus că cel mai căutat terorist din lume a fost eliminat în Siria, într-o operațiune a forțelor speciale ale SUA.

Președintele SUA a făcut anunțul într-o declarație de presă făcută după ora 15.00, ora României (după ora 09.00 la Washington).

Articolul continua dupa recomandari

”Azi-noapte, liderul terorist numărul unu al lumii a făcut cunoștință cu justiția. Abu Bakr al-Baghdadi este mort. El era fondatorul și liderul ISIS, cea mai nemiloasă și violentă organizație teroristă din lume. Statele Unite îl căutau pe Baghdadi de mulți ani. Capturarea sau uciderea lui Baghdadi a fost prioritatea de securitate națională a administrației mele”, a spus Donald Trump.

Vestea morții liderului ISIS ajunsese deja publică înainte de anunțul președintelui, cu câteva ore, încă de duminică dimineață, la scurt timp după raidul comandourilor SUA. Declarațiile lui Donald Trump doar au confirmat informația și au adus detalii privind modul cum a decurs operațiunea.

”A murit ca un câine”

Liderul de la Casa Albă a spus că Abu Bakr al-Baghdadi și-a detonat vesta cu explozibil, într-o operațiune a forțelor speciale americane.

”A murit ca un câine. A murit ca un laș”, a declarat Donald Trump.

Cum a fost eliminat liderul ISIS

Conform declarațiilor președintelui american, liderul statului islamic a murit după ce s-a blocat într-un tunel, în timp ce era urmărit de câinii forțelor speciale americane.

Trei copii ai lui Baghdadi și două femei, soțiile lui, au murit. Cele două femei purtau la rândul lor veste cu explozibil, care nu s-au detonat însă.

”A murit după ce a fugit într-un tunel fără ieșire, scâncind și plângând și țipând tot timpul. Complexul de locuit a fost curățat în acest timp, oamenii fie s-au predat, fie au fost împușcați și uciși. 11 copii au fost scoți din casă și sunt nevătămați. Cei care au mai rămas au fost Baghdadi în tunel și a luat cu el trei dintre copiii săi. Ei au fost duși la moarte sigură. A ajuns la capătul tunelului, în timp ce câinii noștri l-au urmărit. Și-a detonat vesta cu explozibil, ucigându-se pe el și pe cei trei copii. Trupul i-a fost mutilat de explozie”, a dezvăluit Donald Trump.

Liderul de la Washington a mai precizat, de asemenea, că tunelul s-a prăbușit în urma exploziei în care a murit șeful ISIS.

Cadavrul, identificat imediat

Identificarea cadavrului a fost foarte rapidă. Liderul de la Washington a spus că identificarea cu ADN a lui Abu Bakr al-Baghdadi a fost făcută la doar 15 minute după explozia care l-a ucis.

Operațiunea comandourilor americane a durat aproximativ 2 ore. Niciun soldat american nu a fost ucis, iar cei 11 copii care se aflau în complexul de locuințe în care era liderul Statului Islamic au scăpat nevătămați, a mai spus președintele.

”Forțele speciale americane au executat o misiune de noapte periculoasă și îndrăzneață în nord-vestul Siriei. Și au îndeplinit misiunea într-un stil grandios, militarii americani au fost incredibili. Am urmărit-o în mare parte. Niciun militar nu a fost pierdut în operațiune, în timp ce un număr mare de luptători și însoțitori ai lui Baghdadi au fost uciși împreună cu el”, a declarat Donald Trump.

Doi militari americani, răniți în operațiune

Potrivit președintelui, Abu Bakr al-Baghdadi era sub monitorizarea trupelor speciale americane de aproximativ 2 săptămâni.

Două sau trei tentative de declanșare a unei operațiuni contra lui au fost amânate, până când a fost ales momentul potrivit, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Secretarul american al apărării Mark Esper a precizat că în atacul trupelor speciale au fost răniți ușor doi militari americani, care acum sunt bine.

”Am avut două cazuri cu răni minore în rândurile soldaților noștri. Ei s-au întors deja la datorie”, a spus Mark Esper.

Președintele american a urmărit în direct, dintr-un birou de la Casa Albă, operațiunea trupelor speciale americane în Siria. O fotografie cu Trump și membrii staffului în Situation Room, privind către ecranul cu imagini din timpul raidului, a fost dată publicității.

Donald Trump în timpul operațiunii de eliminare a liderului ISISVezi 2 imagini în Galerie

Soldații au vrut să-l prindă viu pe al-Baghdadi

Donald Trump a spus că foarte puțini congresmeni americani au știut de această operațiune, de teamă că informația va fi făcută publică.

”Scurgerile sunt la Washington cum n-am văzut până acum! Nu e țară în lume în care să fie scurgeri de informații ca la noi! Washington e o mașină de scurgeri!”, a declarat Trump.

Secretarul american al apărării a transmis că președintele american a fost informat de săptămâna trecută cu privire la opțiunile din operațiune, când a aprobat-o. Conform CNN, Mark Esper a spus că misiunea a avut ca scop fie capturarea lui Baghdadi, fie uciderea lui.

Soldații americani au încercat astfel să îl prindă viu pe liderul ISIS, dar acesta s-a sinucis, a explicat secretarul american al apărării.

Cine a fost Abu Bakr al-Baghdadi

Abu Bakr al-Baghdadi avea 48 de ani. Imediat după războiul din Irak, el a fost ținut prizonier de trupele americane, în 2004, perioadă în care și-a radicalizat viziunile. În 2010, el a devenit liderul grupării Statul Islamic în Irak, fosta al-Qaida în Irak. Gruparea a declarat război Irakului și a reușit să captureze o mare parte din teritoriul țării. De asemenea, s-a extins și în Siria, devenind cunoscută sub numele de Statul Islamic în Irak și SIria (ISIS) sau Statul Islamic în Irak și Levant (ISIL).

În iunie 2014, ISIS s-a proclamat Califat, iar Abu Bakr al-Baghdadi s-a autointitulat Calif, având în stăpânire un teritoriu în Irak și Siria de mărimea Marii Britanii.

Contraofensivele duse în Siria și în Irak au dus la pierderea acestui uriaș teritoriu, iar al-Baghdadi s-a văzut nevoit să ducă o viață de fugar în zone izolate, controlate încă de militanții ISIS.

Abu Bakr al-Baghdadi și gruparea sa sunt responsabili pentru numeroase atacuri teroriste sângeroase, comise în Irak, Siria, Turcia, dar și în Occident, în țări precum Belgia, dar în special Franța, unde o serie de atentate, comise de-a .lungul anilor s-a soldat cu sute de morți.

Pe capul său, Statele Unite au pus o recompensă de 25 de milioane de dolari.

- Acest articol a fost actualizat -