Preşedintele SUA Donald Trump şi liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un  se întâlnesc pe 12 iunie, în Singapore. Anunţul despre întrevederea istorică a fost făcut de Casa Albă.

Donald Trump a făcut anunţul pe contul său de Twitter, aşa cum obişnuieşte să facă publice unele decizii şi evenimente importante.

Articolul continua dupa recomandari

"Anticipata întâlnire a mea cu Kim Jong Un va avea loc în Singapore pe 12 iunie. Vom căuta să facem un moment foarte special pentru pacea mondială!", a scris Donald Trump.

Întrevederea are loc după ce, pe 27 aprilie, Kim Jong Un s-a întâlnit cu Preşedintele Coreei de Sud, întrevedere, de asemenea, considerată istorică.

Anunţul vine, de asemenea, după ce Coreea de Nord a eliberat 3 ostatici americani, iar Secretarul de Stat american Mike Pompeo a fost la Phenian, unde s-a întâlnit cu Kim Jong Un. Cei doi au discutat şi despre întrevederea cu Donald Trump.

Primul pas către summitul istoric a fost făcut în aprilie, când Trump a anunţat, în mod surprinzător, că este dispus să stea la aceeaşi masă cu liderul nord-coreean. Anterior, cei doi au schimbat reciproc acuzaţii şi insulte.

Singapore a mai fost gazda unor evenimente diplomatice de mare importanţă, cum a fost în 2015, întâlnirea China-Taiwan, prima în 60 de ani. Singapore a fost preferat pentru statutul său de neutralitate, spune CNN. Oraşul-stat are legături strânse cu SUA şi, de asemenea, întreţine relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, dar, în noiembrie anul trecut a suspendat schimburile comerciale, în urma sancţiunilor impuse Phenianului, din cauza crizei nucleare.