Donald Trump vrea să scrie istorie în Singapore. La o întâlnire cu susţinătorii, preşedintele american s-a arătat încrezător în succesul întâlnirii fără precedent cu Kim Jong-un. Experţii se tem însă că retragerea din acordul iranian ar putea periclita reuşita apropiatului summit de pe 12 iunie.

În faţa a mii de susţinători, în Indiana, Donald Trump a dat detaliile summitului pe care lumea întreagă îl aşteaptă. Într-o lună, preşedintele american va sta faţă în faţă cu liderul Coreei de Nord. După nenumărate jigniri şi ameninţări, cei doi promit să urmeze calea diplomatică.

Articolul continua dupa recomandari

Locul întâlnirii nu a fost ales întâmplător. Singapore are relaţii bune cu ambele state şi oferă garanţii absolute de securitate. Phenianul are acolo propria ambasadă. Iar marina militară a oraşului-stat se antrenează alături de forţele americane în Pacific. 

Detaliile întâlnirii istorice au fost puse la punct de Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, chiar cu dictatorul Kim Jong Un. Principalul subiect abordat va fi denuclearizarea. Dacă discuţiile eşuează, un conflict devine aproape sigur, cred experţii, îngrijoraţi că anularea acordului cu Iranul va complica abordarea de pe 12 iunie. 

Temeri mari pe scena internaţinală privesc şi un conflict israelo-iranian. Rusia, Franţa, Germania, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi ONU  au făcut apeluri la calm, după bombardamentele de zilele trecute.