Preşedintele SUA, Donald Trump l-a ameninţat pe premierul japonez Shinzo Abe că îi va trimite în Japonia 25 de milioane de mexicani. Acesta a fost doar unul din mesajele care i-au lăsat fără cuvinte pe ceilalţi lieri prezenţi la summitul G7 desfăşurat săptămâna trecută, în Canada. 

Summitul G7 s-a încheiat, de altfel, într-un mod confuz, după ce Trump a respins declaraţia de consens şi l-a atacat pe premierul Canadei, Justin Trudeau.

Articolul continua dupa recomandari

Liderii prezenţi la întâlnirea din Canada au rămas consternaţi de atacurile verbale ale preşedintelui american.

La un moment dat, în cadrul summitului, Donald Trumo a descris fenomenul migraţiei ca fiind o mare problemă în Europa, după care i-a adresat premierului Japoniei, Shinzo Abe o replică tăioasă: "Shinzo, tu nu ai această problemă, dar pot să-ţi trimit 25 de milioane de mexicani şi o să fii afară din funcţie foarte curând'', declaraţie ce a stârnit iritare în încăpere, potrivit unui oficial al UE.

Nici preşedintelui francez nu i s-a adresat cu mai multă diplomaţie, atunci când în discuţie a fost abordată problema terorismului: ''Trebuie să ştii despre acestea, Emmanuel, deoarece toţi teroriştii sunt la Paris'', i-a spus Trump lui Emmanuel Macron.

Summitul G7 din Canada a fost dominat de divergenţe puternice pe tema comerţului, liderii celor mai industrializate state ale lumii aliniindu-se împotriva ameninţărilor lui Trump privind introducerea de tarife grele la importurile de oţel şi aluminiu.

După respingerea declaraţiei comune, Trump şi înalţi consilieri ai săi l-au atacat pe Trudeau, acuzându-l de lipsă de onestitate şi de trădare.

Sursă: Agerpres