Matthias Müller, directorul general al grupului auto Volkswagen, va avea întâlniri cu oficiali din Statele Unite pe tema scandalului emisiilor poluante, acestea fiind primele contacte la acest nivel după ce compania germană a fost depistată cu un soft de manipulare a testelor pentru noxe.

Matthias Muller se va întâlni săptămâna viitoare cu Gina McCarthy, şeful Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului, a declarat purtătorul de cuvânt al instituţiei, Laura Allen, citat de site-ul agenţiei Reuters.

Articolul continua dupa recomandari

Întrevederea va avea loc la solicitarea producătorului german de automobile, a precizat oficialul american.

De asemenea, şeful grupului VW se va deplasa la Capitoliu, pentru discuţii cu membri ai Congresului Statelor Unite.

Herbert Diess, un alt membru al conducerii grupului Volkswagen, a exprimat speranţa că "se va putea ajunge la o soluţie acceptabilă".

Este vorba de contactele la cel mai înalt nivel între grupul auto german şi oficiali din Statele Unite după izbucnirea scandalului emisiilor poluante.

Recent, Departamentul american al Justiţiei a intentat o acţiune judiciară contra Volkswagen, cerând daune materiale care ar putea atinge 48 de miliarde de dolari (44 miliarde euro) pentru poluarea generată prin manipularea emisiilor la 600.000 de vehicule diesel.

Volkswagen a anunţat la sfârşitul lunii septembrie 2015 că circa 11 milioane de automobile ale grupului, la nivel mondial, sunt afectate de scandalul emisiilor poluante. Scandalul a izbucnit după ce Agenţia americană pentru Protecţia Mediului (EPA) a acuzat Volkswagen că a instalat sisteme speciale pe unele autoturisme diesel pentru a evita standardele federale din SUA în materie de emisii, expunând cetăţeni americani la gaze poluante. Constructorul auto german a instalat un software special în calculatorul de bord al unor modele diesel Volkswagen şi Audi. Dispozitivul este programat să activeze un sistem de filtrare completă a particulelor doar în timpul testelor oficiale pentru emisii. După teste, adică în situaţiile generale de funcţionare a motorului, dispozitivul dezactivează sistemul de filtrare a particulelor, susţine Agenţia americană pentru Protecţia Mediului. Potrivit autorităţilor americane, circa 600.000 de autoturisme cu motoare diesel au încălcat standardele federale americane privind emisiile de dioxid de carbon: modelul de Volkswagen Jetta din perioada 2009-2014, modelele Beetle si Golf, precum si modelul Volkswagen Passat din 2014-2015, modelul Audi A3 şi modele Porsche. Grupul Volkswagen a recunoscut instalarea dispozitivului electronic care induce în eroare sistemele de măsurare a noxelor. În Europa, probleme similare au fost semnalate şi la alte mărci ale grupului VW.

Sursa: mediafax.ro