Armata rusă ar deţine cea mai puternică bombă non-nucleară din lume, FOAB (Father Of All Bombs, Tatăl tuturor bombelor), de patru ori mai puternică decât MOAB (Mother of All Bombs, Mama tuturor bombelor), lansată de Statele Unite în Afganistan, relatează CNN.

Construită în 2007, arma poate provoca distrugeri similare unei bombe nucleare, spun analiştii, pe baza unor informaţii publicate de armata rusă.

Articolul continua dupa recomandari

Colonelul în retragere Rick Francona, analist militar şi fost ataşat militar al SUA în Siria, spune că ruşii au fost printre pionieri la aceste bombe termobarice şi că americanii sunt convinşi de existenţa acesteia.

“Nu am nicio îndoială că puteau construi acest lucru. Intră în capacităţile lor tehnologice”, a subliniat Francona.

Totul este vaporizat

La rândul său, colonelul în retragere Cedric Leighton, analist militar şi fost membru al Statului Major Interarme, spune că FOAB este cea mai puternică bombă non-nucleară din lume. “FOAB este o bombă termobarică, ceea ce înseamnă că încărcătura sa explodează la temperaturi mult mai mari. Rezultatul este că tot ce trăieşte în zona detonării este vaporizat, ceea ce face FOAB o armă spectaculos de îngrozitoare”, a adăugat el.

Rusia a anunţat că bomba a fost testată pentru prima dată în 2007. Într-o emisiune din 11 septembrie 2007, comandantul adjunct al Statului Major al Forţelor Armate ruse din perioada respectivă, Aleksandr Rukşin, a anunţat că primul test al noii bombe, capabilă să declanşeze unde de şoc de puterea unei arme nucleare, s-a încheiat.

“Rezultatele testelor acestei arme aeriene au arătat că poate fi comparată cu o armă nucleară, în privinţa eficienţei şi capacităţilor”, a spus Rukşin. “În acelaşi timp, vreau să subliniez că impactul armei nu poluează mediul în nici un fel, spre deosebire de muniţia nucleară”, a adăugat el.

Postul rus de televiziune Pervîi Kanal, precum şi publicaţii de stat ruse, afirmă că FOAB este de patru ori mai puternică decât MOAB, putând provoca o explozie echivalentă a 44 de tone de TNT, faţă de echivalentul său american, a cărei explozie este de 11 tone.

De asemenea, FOAB este mai uşoară – 7.100 de kilograme, faţă de 8.200 de kilograme MOAB. Raza acoperită de explozie este dublă faţă de MOAB, adică 300 de metri.

Aleksandr Mozgovoi, editor la revista rusă Apărarea Naţională, crede că Rusia a construit mai multe FOAB, aşa cum şi SUA au construit mai multe MOAB. “Nu cred că este doar o astfel de bombă, ci, cu siguranţă, mai multe”, a spus el. “Această bombă nu lasă nimic în viaţă. Transformă totul în cenuşă”, a adăugat el.

Rivalitatea dintre Rusia şi SUA nu s-a oprit niciodată

Când armata americană a testat pentru prima dată GBU-43/B MOAB, în 2003, Războiul Rece se încheiase de mult, dar rivalitatea dintre cele două super-puteri ale lumii nu s-a terminat niciodată.

După ce MOAB a fost prezentată, ruşii şi-au construit propria bombă şi, prin analogie, au poreclit-o “Tatăl tuturor bombelor”, potrivit Pervîi Kanal.

Deşi porecla este foarte populară în prezent, a fost aleasă la început ca un nume de cod secret pentru armă.

De atunci, nu au fost făcute publice prea multe informaţii suplimentare despre bombă. “Am văzut numai ce ne-au spus ruşii”, potrivit lui Francona.

“Rusia nu a exportat această armă în nicio altă ţară, din câte ştim noi, şi este puţin probabil să o expote în viitor”, a declarat Leighton. “În prezent, tehnologia FOAB este considerată prea sensibilă pentru export”, a adăugat el.

Impactul potenţial, de neimaginat

“Acestea sunt arme unice, aşa că cererea pentru ele este foarte, foarte scăzută, pentru că nu le foloseşti pe acestea fără discriminare”, a explicat analiztul Rick Francona.

MOAB a fost creată iniţial pentru a fi folosită împotriva unor formaţii mari de trupe şi echipament sau împotriva buncărelor de la suprafaţă, dar ulterior, ţintele potenţiale au fost extinse la tuneluri şi peşteri.

Arma a fost folosită pentru prima dată pe 13 aprilie 2017, în provincia Nangarhar din Afganistan, unde a vizat o reţea de tuneluri fortificate folosite de organizaţia teroristă Statul Islamic.

Rusia a început să dezvolte FOAB în timpul războiului din Afganistan, potrivit lui Mozgovoi. Arma viza să elibereze spaţiul aerian pentru ca elicoptere militare să poată trece în siguranţă.

Este de neconceput ca Rusia să folosească FOAB în zonele din Siria unde acţionează trupele sale, din cauză că pierderile civile ar fi “imense”, potrivit lui Francona.