Cargoul Soyuz, care urma să-i aprovizioneze cu hrană pe astronauții de pe Stația Spațială Internațională a explodat, la 6 minute după lansare. Momentul a fost transmis în direct de NASA.

Capsula Progress, care transporta două tone şi jumătate de provizii, a fost lansată din Kazahstan, cu o rachetă Soyuz. Misiunea nu avea la bord oameni. După 382 de secunde însă, centrul spațial rusesc a pierdut contactul cu racheta.

Articolul continua dupa recomandari

A urmat o explozie puternică, iar Soyuz și capsula Progress s-au dezintegrat în atmosferă. Întreaga scenă a putut fi văzută în direct, pentru că NASA transmitea live lansarea.

Potrivit oficialilor ruși, explozia a avut loc la 190 de kilometri altitudine, deasupra unei regiuni nelocuite din Rusia, astfel că nimeni de la sol nu a fost în pericol. Fragmente din cargou au căzut la aproximativ 70 de kilometri de cel mai apropiat oraș, susțin rușii, care acum investighează cauzele dezastrului misiunii.

De asemenea, nici cei șase astronauți de pe Stația Spațială Internațională nu ar avea probleme în urma pierderii capsulei, pentru că ar avea provizii pentru alte câteva luni, a spus NASA.

Rusia a mai avut o lansare eșuată către Stația Orbitală, când o altă capsulă Progress s-a dezintegrat, în 2015.