Guvernul Japoniei a adoptat vineri dimineaţă o lege care va permite abdicarea împăratului Akihito. Acesta se declară prea slăbit la vârsta de 83 de ani pentru a-şi duce la capăt obligaţiile regale, iar legea va permite abdicarea sa şi succesiunea la tron a prinţului Naruhito, relatează BBC.

Până în acest moment, legislaţia japoneză nu avea nicio prevedere cu privire la abdicarea unui rege, pentru că acesta este aşteptat să conducă până la moarte.

Articolul continua dupa recomandari

Acum, legea de abdicare se va îndrepta spre legislativ, unde există susţinerea necesară pentru a trece fără nicio problemă şi a permite abdicarea lui Akihito.

Dacă împăratul decide să renunţe la tron, atunci ar fi pentru prima dată în ultimii 200 de ani de monarhie în Japonia.

În 1817, japonezii au asistat la retragerea de la tron a împăratului Kokaku.

Între timp, şeful cabinetului a declarat că guvernanţii se aşteaptă ca legea să treacă fără probleme de Parlament.

Împăratul Akihito are probleme grave de sănătate, acesta fiind operat în trecut pe cord deschis şi a primit tratament pentru cancer la prostată, luând în considerare retragerea deşi este iubit şi venerat de mulţi japonezi după aproape trei decenii petrecute pe tron.

Acesta a preluat puterea în 1989, după moartea controversatului împărat Hirohito.

Constituţia îi interzice împăratului să facă comentarii cu privire la politică, deci acesta nu a putut să-şi declare în mod deschis dorinţa de abdicare.

Legea trecută de guvernanţi menţionează susţinerea publică pentru respectarea dorinţelor împăratului Akihito.

Prinţul Naruhito va urca imediat după abdicare pe tronul Crizantemei, dar acestuia nu i se va permite să se retragă de la putere prin aceeaşi lege adoptată de Guvern.

Femeile nu pot moşteni tronul japonez, iar prinţesa Aiko nu va putea să-i urmeze prinţului Naruhito.

În schimb, puterea ar urma să ajungă la prinţul Hisahito, a cărui naştere în 2006 a pus capăt unei crize dinastice în Japonia.

Abdicarea ar urma să aibă loc în decembrie 2018.

Sursa: News.ro