Gerul extrem a ucis 21 de oameni în Statele Unite! Temperaturile au ajuns la aproape minus 45 de grade Celsius, în unele zone din nordul şi centrul ţării. Frigul istoric a provocat şi un fenomen extrem de rar: cutremurele de gheaţă.

Mai mulţi locuitori din zona oraşului Chicago au sunat la numărul de urgenţă după ce au auzit zgomote ciudate, în timpul nopţii. Experţii spun că ar fi vorba despre aşa-numitele "crio-seisme", care apar atunci când temperaturile scad sub minus 20 de grade Celsius. Apa din sol îngheaţă, iar pământul se crapă şi produce zgomote puternice.  

Articolul continua dupa recomandari

Ca să arate la ce fel de temperaturi sunt expuşi oamenii, o tânără din Minnesota a filmat mai multe perechi îngheţate de blugi, care stau înfipte în zăpada din curtea ei. 

E atât de frig, încât autorităţile au mobilizat autobuze speciale, care să meargă noaptea pe străzi şi să preia persoanele aflate în pericol de îngheţ. Chiar şi aşa, numărul celor care ajung la spital cu degerături a crescut îngrijorător. 

Gerul face victime chiar şi în rândul celor care au o locuinţă. O femeie din Milwakee a fost găsită fără suflare în apartamentul său, din cauza unei defecţiuni a sistemului de încălzire.  

Meteorologii avertizează că temperatura va creşte brusc, cu peste 20 de grade, în weekend, iar viscolul va fi înlocuit de ninsori abundente. Şocul termic ar putea afecta şi mai mult populaţia. 

Rahm Emanuel, primarul din Chicago: Am trecut de la zăpadă la temperaturi foarte scăzute, la ger şi, evident, acum ne pregătim pentru următorul val de ninsori.

Valul de frig extrem a îngheţat şi Cascada Niagara, care pare acum să fiarbă din cauza aburului produs.