Un cutremur devastator aruncă Turcia în haos şi teroare. Zeci de clădiri au fost puse la pământ. Sunt cel puţin 29 de oameni morţi şi peste o mie de răniţi. Bilanţul e încă provizoriu. Salvatorii depun eforturi incredibile pentru a-i recupera în viaţă pe cei prinşi sub dărâmături. Pământul încă le fuge de sub picioare. Seismul de 6.7 grade, revizuit la 6.5, a fost urmat de 400 de replici. În România, mulţi cetăţeni turci se roagă pentru rudele de acasă. 

Mai multe cartiere din diferite zone sunt afectate, mai ales zona de sud, deoarece acolo a fost epicentrul.

Articolul continua dupa recomandari

Seismul, cu o magnitudine măsurată iniţial la 6,8 pe Richter a lovit oraşul Sivrice, din regiunea Elazig, în estul Turciei.

Localnicii vorbesc despre 40 de secunde de teroare. Speriaţi, au ieşit din case. Imaginea e una de groază. Zeci de clădiri prăbuşite. Oameni prinşi sub dărâmături. Panică pe străzi, iar pământul se cutremură în continuare. Apar sute de replici.

Ca-ntr-un coşmar, izbucnesc şi incendiile. Sunt peste 20 de oameni morţi şi peste o mie de răniţi. Iar bilanţul e încă provizoriu.

Printre ruine, salvatorii caută supravieţuitori. Pompieri, soldaţi, medici sau simpli cetăţeni încearcă să salveze cât mai multe persoane.

Autobuzele sunt folosite drept ambulanţe. Alarma se dă şi la Istanbul, şi în capitala Ankara.

GULEN ILIN, româncă din Turcia: S-au organizat extraordinar de repede. Noaptea, la o oră au plecat echipe de salvare. Patru, cinci avioane de la Istanbul şi Ankara.

Epicentrul a fost localizat la doar 7 kilometri adâncime, în staţiunea cu aproape 4 mii de locuitori aflată pe malul lacului Hazar. Unda seismului a fost atât de puternică încât a fost resimţită şi în Siria, Georgia, Armenia, Liban şi Iran. AICI IESE HARTA

La aproape 300 de kilometri de epicentru, din studioul unei televiziuni, cutremurul este transmis în direct. Oamenii încearcă să îşi păstreze calmul când toate obiectele din jurul lor încep să se mişte.

”Casele noastre fie s-au prăbuşit, fie sunt avariate. Nu mai putem ajunge în satul nostru, dar ştim că, acolo, câţiva oameni şi-au pierdut viaţa. Sperăm ca Allah să ne ajute, să ne dea speranţe”, spune un localnic.

În Constanţa, comunitatea turcă s-a rugat pentru cei care şi-au pierdut viaţa în urma seismului.

Salvatori din mai multe ţări europene sunt pregătiţi să intervină. Inclusiv Grecia, cunoscut rival regional al Turciei, şi-a oferit ajutorul.

RAED ARAFAT, șeful DSU: Dacă se solicită ajutor, noi suntem deja prealertaţi, echipa este prealertată, colegii de la Ministerul Apărării ştiu de situaţie, ca să ne asigure transportul.

Cutremurele sunt frecvente în Turcia. Cu două zile înainte, s-au înregistrat peste 10 mişcări telurice, una chiar de mare intensitate. 5.7 grade. Toate însă, în partea de vest a ţării. Aseară, estul a fost lovit. Iar o ţară întreagă şi-a amintit de cutremurul din 1999. Atunci, peste 18 mii de oameni şi-au pierdut viaţa. Şi aproape 50 de mii au fost răniţi.