Peste o sută de oameni au fost răniţi şi numeroase clădiri au fost avariate în cel mai puternic cutremur înregistrat în Albania în ultimii 30 de ani. Seismul a avut magnitudinea 5,6 şi a fost urmat de mai multe replici, între care una cu magnitudine 5,1.

Cutremurul a avut epicentrul în apropierea marelui port Durres şi a fost resimţit puternic şi în capitala albaneză, Tirana. S-a întâmplat la orele amiezei, la care restaurantele şi cafenelele erau pline. Cuprinşi de panică, oamenii s-au repezit afară, de teamă că imobilele se vor prăbuşi peste ei.

Articolul continua dupa recomandari

Spitalele au fost asaltate de răniţi, dar, din fericire, niciunul dintre ei nu era în stare foarte gravă. Unii suferiseră doar atacuri de panică.

Cei mai mulţi, însă, fuseseră loviţi de cărămizi, bucăţi de moloz sau alte obiecte, iar câţiva au suferit fracturi.

Peste 560 de construcţii au suferit avarii mai mult sau mai puţin extinse, potrivit unui bilanţ provizoriu dat publicităţii de guvern. Oamenii care nu-şi mai pot folosi locuinţele au fost adăpostiţi în centre sociale şi într-o casă de vacanţă a armatei.

Pemierul Albaniei, care era în drum spre New York pentru Adunarea Generală a ONU, a revenit imediat în ţară. Cutremurul a fost urmat, după zece minute, de o replică puternică, iar în orele următoare de alte trei cu magnitudine peste 4.

Seismele sunt frecvente în Albania dar, în ultimele decenii, niciunul nu a atins o asemenea intensitate.