Un seism cu magnitudinea 5,4 pe scara Richter a lovit localitatea Le Teil, Franţa, o zonă unde astfel de fenomene sunt foarte rare. În urma seismului, patru oameni au fost răniţi şi sute de case au fost distruse.

Potrivit mass-media franceze, cutremurul s-a produs între Lyon şi Marsilia.

Articolul continua dupa recomandari

Patru persoane au fost rănite, iar sute de case au fost avariate sau chiar distruse, cele mai multe pagube înregistrându-se în Le Teil, o comună din apropierea epicentrului.

Când s-a produs seismul, luni, puţin înainte de ora prânzului, localnicii s-au gândit la o explozie sau vreun alt accident.

"Totul se mişca în casă, am fost îngroziţi. Am ieşit rapid pentru că ne-a fost frică. S-a simţit de parcă ar fi avut loc o explozie", a mărturisit speriată Betty, potrivit francebleu.fr.

"A fost foarte violent, am crezut că ne lovise un camion. Dar mă gândeam la un camion mare, care ar fi putut chiar să dărâme casa. Sunt case în care au trăit mai multe generaţii! Nu au fost niciodată cutremure, niciodată nu aş fi crezut aşa ceva!", a declarat un localnic. 

Sute de case distruse în cutremurul din Franţa

Serviciile de urgenţă au primit peste o mie de apeluri de la oameni îngroziţi de crăpăturile sau chiar găurile apărute în ziduri. Peste 200 de locuinţe sunt avariate, iar câteva zeci nu vor mai putea fi locuite.

Peste 250 de persoane au fost evacuate şi instalate într-o sală de sport şi alte adăposturi improvizate. Nu au scăpat neatinse nici clădirile cele mai importante din comună.

"Ultimul etaj al primăriei nu mai este accesibil, plafoanele s-au prăbuşit. La cele două biserici, acoperişurile ameninţă să cad?. Nu am evaluat pagubele, dar sunt enorme", a declarat Olivier Peverelli, primarul comunei Le Teil.

Potrivit experţilor, un cutremur de o asemenea intensitate nu s-a mai înregistrat în Franţa din anul 2003.