Înainte de cutremurul de 6,2 grade care a lovit centrul Italiei miercuri dimineaţă, Amatrice era una dintre cele mai frumoase localităţi istorice: un orăşel pitoresc înconjurat de Munţii Apenini, căutat de turişti pentru aerul proaspăt din zilele toride de vară. Acum, drumul şerpuit spre orăşelul medieval duce la scena unui dezastru - primarul din Amatrice spune că oraşul său “nu se mai află aici“.

“Jumătate din oraş a dispărut, iar accesul spre localitate a fost blocat”, spune primarul Sergio Pirozzi.

Articolul continua dupa recomandari

Ultimul bilanţ al victimelor cutremurului a ajuns la 250 de morţi. Excavatoare, câini dresaţi şi mii de salvatori continuă să caute supravieţuitori printre dărâmături. Pompierii italieni au anunţat joi că au reuşit să salveze 215 oameni până acum.

Mai multe sate din Munţii Apenini au fost distruse aproape în totalitate, dar din mijlocul dezastrului se aud poveştile supravieţuitorilor.

Echipele de salvatori lucrează contra timp. “Încă există şanse pentru oamenii aflaţi sub dărâmături, pentru că pot supravieţui până la două-trei zile“, a declarat unul dintre salvatori, care a venit însoţit de câinele său. Câinii sunt îndrumaţi spre dărâmături şi, dacă latră, înseamnă că în spaţiul creat sub mormanul de moloz se află oameni prinşi. Conducătorul echipei de salvatori suflă într-un fluier şi cere să se facă linişte. Atunci, până şi jurnaliştii trebuie să-şi întrerupă transmisia pentru ca salvatorii să poată auzi eventualele semne de viaţă.

Vezi şi PANICĂ şi GROAZĂ! O nouă replică seismică, cu magnitudinea de 4,7, s-a produs în centrul Italiei

O poloneză care a supravieţuit cutremurului spune că nu va uita niciodată “murmurul malefic” al vibraţiei, scrie BBC.

Ewa Szwajak a povestit postului TVN24 că ea şi soţul s-au trezit în Amatrice din cauza vibraţiilor şi a unui “zgomot teribil“ şi au ieşit printr-un balcon cu fiul în vârstă de patru ani.

“Ne-am dat seama că este cutremur. Îmi voi aminti până la sfârşitul vieţii acest zgomot, murmurul malefic al pereţilor zguduiţi”, a declarat poloneza. Ea a spus că vecinii şi nepotul lor în vârstă de 13 ani nu au supravieţuit.

Monica, o supravieţuitoare din oraşul Amatrice, se numără printre cei care şi-au văzut casele năruindu-se, fiind nevoită să-şi petreacă noaptea în maşină.

“Dormeam în maşină, iar toată noaptea am simţit replici ale cutremurului. Când s-a produs cel mai puternic (cu o magnitudine de 4,5 n.red), maşina a început să se zgălţâie. Dar ce mai avem de pierdut acum? Casa s-a prăbuşit. Mulţi prieteni şi membri ai familiei au murit. Am pierdut tot, până şi frica”, a declarat Monica.

sursa: adevarul.ro