9 români au pierit în accidentul grav din centrul Ungariei, într-un microbuz care a fost spulberat de un camion încărcat cu nisip. O uriaşă tragedie, care s-a produs în urma unei greşeli fatale, spun autorităţile maghiare.

Cei 9 români se întorceau cu microbuzul acasă, în Mureş, dinspre Slovenia. La 60 de kilometri de Budapesta, la Cegledbercel, în centrul Ungariei, a fost comisă eroarea care a dus la dezastru.

Articolul continua dupa recomandari

Potrivit imaginilor apărute pe reţelele de socializare, şoferul microbuzului era Live pe Facebook. Mult prea atent la telefon şi la transmisiunea pe Internet, conducătorul auto a mai comis o greşeală: de parcă nu era de ajuns, s-a angajat şi într-o depăşire şi a ajuns în faţa camionului.

Poliţia ungară, de asemenea, a transmis că şoferul român s-a angajat într-o depăşire periculoasă. Depăşirea neregulamentară a fost confirmată şi de purtătorul de cuvânt al MAE, în urma informaţiilor pe care diplomaţii Ambasadei României din Ungaria le-au primit de la autorităţile maghiare.

"Accidentul rutier s-a petrecut la 60 km de Budapesta. Microbuzul venea spre România. Din datele pe care le au de la autorităţile ungare, microbuzul depăşea neregulamentar şi a intrat în coliziune cu un camion. Toţi cetăţenii români şi-au pierdut viaţa în accident", a declarat Paul Ciocoiu, purtătorul de cuvânt MAE, într-o intervenţie telefonică la Antena 3.

Paul Ciocoiu a mai precizat că MAE a convocat celula de criză, care să coordoneze eforturile de asistenţă consulară din teren.

"Pentru procedurile de repatriere vom avea mai intâi o discuţie cu familiile înainte de a lua o decizie. Avem o echipa consulară mobila care este la locul accidentului. Se aşteaptă noi informaţii de la autorităţile ungare", a precizat purtătorul de cuvânt MAE.

La locul tragediei, ziarul maghiar Blikk a fotografiat, de altfel, o maşină a Ambasadei României la Budapesta. 

"Există un protocol de colaborare cu SMURD pe o rază de 30 de km de o parte şi alta a graniţei, în situaţii excepţionale ca aceasta. Identităţile persoanelor vor fi menţionate în raportul final al autorităţilor ungare", a mai spus Paul Ciocoiu.