Scandalul ouălor contaminate cu insecticid ia amploare de la o zi la alta. Spania s-a alăturat țărilor care au anunțat că au fost afectate de acest scandal. Ouă contaminate din acest lot au fost găsite inclusiv în Hong Kong. Iar totul ar fi pornit din România.

Potrivit ziarului francez Liberation, întreg scandalul a pornit de la o fabrică de pesticide din România. Doi olandezi, Martin V.-d.-B. și Mathijs I. au importat de la această fabrică românească, în mod ilegal, 6 tone de fibronil, pesticid interzis în vestul Europei.

Articolul continua dupa recomandari

Importul a fost făcut prin intermediul unei firme belgiene, Poultry Vision, iar produsul a fost scos din România sub numele de DEGA16.

Deputatul belgian Jean-Marc Nollet, șeful ecologiștilor, a prezentat, de altfel, ca dovadă, în Parlamentul țării sale, o factură  prin care Poultry Vision cumpăra din România 3 tone de fibronil, în mai 2016, spune Le Monde.

În Olanda, sunt dovezi că substanța a fost folosită din noiembrie 2016, anunță presa locală.

Această cantitate de firbonil ar fi la originea contaminării milioanelor de ouă care au fost exportate în mai multe țări europene. Scandalul a atins proporții uriașe.

17 țări, cele mai multe europene, între care și România, au raportat prezența ouălor contaminate. În România a fost importată o tonă de gălbenuș lichid, care prezenta urme de contaminare. Însă o parte din lotul acestor ouă a ajuns și în Hong Kong, semn că scandalul riscă să fie escaladat la scară globală.