Ţara sud-americană se află la un pas de război civil după ce preşedintele autoproclamat, Juan Guaido, susţinut de Statele Unite, a anunţat că preia controlul activelor statului din străinătate. Administraţia de la Washington a impus de asemenea sancţiuni împotriva companiei petroliere de stat din Venezuela şi a cerut armatei să accepte transferul paşnic de putere. Nicolas Maduro a catalogat noile sancţiuni ilegale şi criminale.

Preşedintele autoproclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a anunţat într-un comunicat publicat în mediul online că începe preluarea treptată a activelor ţării în străinătate, pentru a evita ca preşedintele ales, Nicolas Maduro, să le delapideze în cazul în care va părăsi puterea.

Articolul continua dupa recomandari

Decizia a fost luată după ce Statele Unite au impus sancţiuni împotriva companiei petroliere de stat din Venezuela.

Steve Mnuchin, Secretar al Trezoreriei SUA: Vom renunţa la sancţiuni doar când controlul va fi transferat preşedintelui interimar.

Preşedintele Maduro pe de altă parte contestă sancţiunile.

Nicolas Maduro, presedintele Venezuelei: Sunt ilegale, unilaterale, imorale şi criminale. Prin această măsură vor să fure compania de la venezueleni.

Liderul de la Caracas, care se bucură în continuare de susţinerea Rusiei, Chinei şi a Cubei, a vorbit şi despre un posibil conflict militar.

Nicolas Maduro, presedintele Venezuelei: Donald Trump este responsabil pentru orice violenţe care s-ar putea produce în Venezuela.

Preşedintele autopraclamat Guaido se declară împotriva unei intervenţii militare internaţionale.

Juan Guaido, presedinte autoproclamat Venezuela: Este o dilemă dificilă pentru Venezuela. Ce îşi doresc oamenii? Să moară de foame şi să îşi vadă copiii pe străzi în lacrimi, fără educaţie, sau să se folosească forţa? Noi nu vrem nici una, nici alta.

Autorităţile de la Washington se arată însă pregătite să intervină.

John Bolton, consilierul de securitatate nationala al lui Trump: Preşedintele a spus foarte clar că toate opţiunile rămân deschise.

Şi Papa Francisc a reacţionat pe marginea crizei din statul sud amedican şi a spus că se teme de ipoteza că disputa să se lase cu vărsare de sânge.