Ca în fiecare an, zeci de credincioşi catolici din Filipine comemorează Patimile lui Iisus prin ritualuri de-a dreptul dureroase. Se biciuiesc singuri până la sânge sau, asemenea Mântuitorului, cară, desculţi, cruci grele de lemn. Ei sunt convinşi că suferinţele îndurate de bună voie le aduc iertarea păcatelor. Şi nu vor să renunţe la aceste tradiţii, deşi Biserica le condamnă. Atenție, imagini care pot avea un impact emoţional puternic.

Procesiunile credincioşilor cu spatele însângerat, care se biciuiesc singuri, sunt evenimente obişnuite pe străzile oraşelor filipineze, în Săptămâna Mare a catolicilor. Cortegii de zeci de oameni mărşăluiesc ore în şir, oprindu-se doar pentru a se ruga la altare improvizate. Pentru ca suferinţa să fie şi mai mare, unii îşi crestează pielea înainte de a se biciui. Credinţa lor este că, dacă se supun la chinuri, păcatele le vor fi iertate şi se vor vindeca de boli. Nu doar ei, ci şi toţi cei apropiaţi.

Articolul continua dupa recomandari

Alţi credincioşi, poate prea slabi de înger pentru a îndura biciuirea, se supun altei penitenţe. Îmbrăcaţi în mantii groase şi cu feţele acoperite, în soarele fierbinte al Filipinelor, poartă, desculţi, pe străzi, cruci masive de lemn. Iar din loc în loc se întind la pământ şi se lasă bătuţi, de bună voie. 

Biserica romano-catolică a dezaprobat dintotdeauna aceste ritualuri, pe care le consideră o interpretare greşită a credinţei religioase. Preoţii se străduiesc să-i convingă pe oameni că o căinţă sinceră este suficientă pentru iertarea păcatelor, fără să fie nevoie de suferinţe. Dar mulţi filipinezi afirmă că atât ei, cât şi urmaşii lor vor continua să se supună dureroaselor tradiţii.