În Vinerea Patimilor, zeci de mii de oameni au refăcut drumul Mântuitorului spre Golgota, în Ierusalim. Pe străduţele înguste, mulţi au purtat cruci de lemn, în semn de omagiu pentru suferinţele îndurate de Iisus Hristos cu 2000 de ani în urmă. S-au oprit apoi la Biserica Sfântului Mormânt unde, la prânz, se va aprinde focul sacru ce va ajunge şi în România. Nici românii nu au uitat de tradiţie. La Neamţ, peste 100 de credincioşi au refăcut scenele biblice.

Mii de pelerini şi membri ai Bisericii au reconstituit drumul parcurs de Iisus spre Golgota - dealul unde a fost răstignit. Pentru a marca una dintre cele mai sacre zile din istoria creştinismului, unii credincioşi au purtat pe umeri cruci din lemn.

Articolul continua dupa recomandari

Pe parcursul a 600 de metri, cât are Drumul Durerii, procesiunea s-a oprit de 14 ori. Prima oară - în locul în care Iisus a fost condamnat la moarte, mănăstirea Ecce Homo. Apoi, la Capela Armenească, unde se spune că Mântuitorul a căzut pentru prima oară sub povara crucii. Mai multe străzi au fost blocate pentru a permite desfăşurarea ritualului.

Drumul crucii a fost reconstruit şi la Neamţ. Cu smerenie, peste 100 de oameni în frunte cu 15 preoţi au urcat.

Tofan Valentin, preot: Încercăm, fiecare după puteri, de la cel mai mic la cel mai mare să urcăm şi să retrăim, cumva, ceea ce Hristos a suportat pentru fiecare dintre noi.

Procesiunea s-a încheiat la Biserica „Schimbarea la Faţă", unde credincioşii s-au recules în rugăciune. Pentru mulţi, a fost şi zi de post negru.