Cutremurul produs în această săptămână în regiunea Umbria din Italia, care a ucis cel puţin 268 de oameni, a provocat pagube estimate între 1 şi 11 miliarde de dolari, iar dintre acestea o foarte mică parte vor fi despăgubite, relatează Bloomberg.

Nivelul asigurărilor pentru proprietăţi şi accidente din Italia este unul dintre cele mai scăzute în rândul statelor dezvoltare.

Articolul continua dupa recomandari

În 2014, ponderea asigurărilor în PIB-ul Italiei era de doar 1,9%, potrivit datelor companiei de asigurări Swiss Re.

În Franţa această pondere era de 3,3%, în Germania de 3,4%, iar în Olanda de 8,1%, arată datele PricewaterhouseCoopers.

”Este tragic că majoritatea oamenilor nu sunt asiguraţi, cu toate că nu este un secret faptul că această regiune este zguduită de cutremure”, a declarat Stefan Schuermann, analist la Vontobel Securities.

Numai 2% din pierderile economice provocate de cutremurul din regiunea Abruzzo, din 2009, au fost asigurate, a spus Schuermann. În cutremurul de atunci 308 persoane şi-au pierdut viaţa.

Italia va putea solicita ajutor din partea Fondului European de Solidaritate în termen de 12 săptămâni de la producerea catastrofei.

Brokerul Aon Benefield a făcut referire la o estimare a unor pagube materiale de până la 11 miliarde de dolari, iar compania de analiză a riscurilor Kinetic Analysis de minim 1 miliard de dolari.

Assicurazioni Generali, cel mai mare asigurător italian, şi compania germană Allianz anticipează că solicitările de despăgubiri vor fi limitate, întrucât majoritatea locuinţelor nu erau asigurate pentru cutremure.

Sursa: News.ro