Scenele de groază descoperite în orfelinatele din România, în urmă cu aproape 30 de ani, după căderea regimului comunist, reapare şi în zilele noastre. Sute de copii şi tineri au fost descoperiţi în spaţii mizere, bolnavi, scheletici, bătuţi crunt şi cu tulburări psihice severe în mai multe orfelinate din Belarus.

Potrivit 20min.ch, copiii au fost găsiţi într-o stare de malnutriţie extremă, unii adolescenţi cântărind doar 15 kilograme. Un tânăr de 20 de ani întâlnit într-unul dintre orfelinate are greutatea de 11,5 kilograme!

Articolul continua dupa recomandari

Cazul şocant a intrat în atenţia presei în momentul în care un medic pediatru a invitat mai mulţi jurnalişti pentru a acoperi subiectul unui meci de fotbal caritabil, în urma căruia se strângeau bani pentru alimente speciale destinate malnutriţiei pentru orfelinate. Imaginile, publicate într-o revistă locală, au zguduit opinia publică.

Şefii instituţiilor în cauză nu îşi asumă acest coşmar şi se apără spunând că situaţia este cauzată de faptul că micuţii au probleme psihice.

"Motivul pentru care copiii nu câştigă în greutate nu este legat de o dietă defectuoasă, ci de faptul că psihicul lor este afectat. Nu au creier! EI nu pot merge, stau numai în pat aşa că nu au muşchi dezvoltaţi", a declarat unul dintre ei. 

Autorităţile au lansat o investigaţie pentru a descoperi cum au ajuns minorii într-o situaţie ce le pune viaţa în pericol.