A fost cea mai neagră zi de la debutul epidemiei coronavirus. În ultimele 24 de ore, alţi 57 de chinezi au fost răpuşi de infecţia pulmonară. Bilanţul total a ajuns la 361 de morţi în China şi un deces în Filipine.

Lumea întreagă este în alertă. La noi, şase chinezi cu cetăţenie română, care au aterizat aseară pe aeroportul Otopeni, au fost supuşi unei proceduri speciale.

Articolul continua dupa recomandari

Alţi patru români din China se vor întoarce în ţară în următoarele zile, a anunţat Ministerul de Externe.

Unul dintre ei a ajuns deja în Germania, cu un avion în care au fost depistate două cazuri de coronavirus.

O altă familie s-a întors din Shanghai. Cu măşti pe faţă, au asigurat că se simt bine. Locuiesc de 12 ani în România, au dublă cetăţenie şi au mers în ţara natală pentru a sărbători noul an chinezesc.

Toţi pasagerii care se întorc din China sunt întâmpinaţi la Otopeni de angajaţii aeroportului, care le notează datele personale şi îi sfătuiesc ca la primele simptome să sune la 112. De teama virusului, mulţi călători poartă măşti de protecţie.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: De săptămâna viitoare, se va aloca personal suplimentar de către DSP-uri care să ajute poliţia de frontieră.

Autorităţile de la Bucureşti au convocat un comandament de urgenţă.

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Am hotărât să fie achiziţionat în regim de urgenţă echipamente individuale de protecţie, camere de izolare cu presiune negativă, izolete cu presiune negativă pentru transport pe targă, seturi de suport cardiorespirator compuse din ventilator, monitor şi câte 4 injectomate, substanţe pentru dezinfectare şi filtre pentru echipamente de izolare.

Între timp, s-au făcut demersuri pentru repatrierea altor patru români din China. Unul dintre ei a ajuns sâmbătă noaptea pe aeroportul din Frankfurt, cu un avion german. În aeronava cu care a călătorit, doi pasageri au fost confirmaţi cu coronavirus.

Jens Spahn, Ministrul Sănătăţii din Germania: Doi dintre compatrioţii noştri care s-au întors din Wuhan au fost testaţi pozitivi cu infecţie de coronavirus. Au fost imediat transportaţi la Spitalul Universitar din Frankfurt. În ultimele ore s-au simţit bine.

Până acum, coronavirusului s-a răspândit în Europa, America de Nord şi Australia. Numărul cazurilor confirmate în străinătate depăşeşte 100, iar, dintre aceştia, cel puţin 20 sunt în Japonia. S-a înregistrat şi primul deces în afara Chinei, mai exact în Filipine. 

Statele Unite, Australia şi Noua Zeelandă au închis graniţele pentru toţi călătorii care au fost în China.

Rick Cotton, director executiv al autorităţlor portuare din New York: Niciun străin, fără cetăţenie americană, care a avut contact cu China în ultimele 14 zile, nu va avea permisiunea guvernului federal de a intra pe teritoriul Statelor Unite.

Jacinda Ardern, Prim Ministru Noua Zeelandă: Cei care au vizitat teritoriul Chinei în ultimele 14 zile, nu au permisiunea să vină şi să rămână în Noua Zeelandă.

Între timp, autorităţile din Wuhan oferă o lecţie de mobilizare lumii întregi. Primul spital de urgenţă destinat pacienţilor infectaţi cu coronavirus a fost ridicat de la zero, în doar 10 zile. Dispune de 1.000 de locuri şi va fi deschis astăzi.

Până acum, în toată lumea, au fost confirmate peste 17.300 de cazuri de contaminare. 486 de oameni infectaţi au fost vindecaţi, iar medicii thailandezi transmit că au folosit cu succes o nouă combinaţie de medicamente în tratarea pacienţilor.