Bilanțul noului coronavirus din China a ajuns la 41 de morți și peste 1300 de cazuri de infecții. Iar doi bărbaţi şi o femeie sunt primii pacienţi oficial infectaţi în Europa, mai exact în Franța. Unul dintre ei a intrat în contact cu mai multe persoane. Noul coronavirus care provoacă pneumonie se răspândeşte rapid. În Asia, în afara de China, sunt alte opt state, printre care şi Singapore, unde cântăreaţa Delia spune că a stat mai mult izolată, pentru a se feri de pericol. Virusul a ajuns până în Statele Unite, iar în Australia, ultimul caz a fost confirmat chiar la Melbourne, unde se desfăşoară Australian Open. În Europa, există deocamdată confirmări doar în Franţa.

De 24 de ore, Bordeaux şi Paris sunt cele mai fierbinţi puncte ale Europei. E confirmat! Trei oameni poartă virusul misterios născut în China.

Articolul continua dupa recomandari

AGNES BUZYN, Ministrul Sănătăţii în Franța: Primul pacient depistat a fost internat în Bordeaux. Pacientul are 48 de ani, a revenit din China unde a fost câteva zile în vacanţă şi a trecut şi prin Wuhan. A revenit în Franţa pe 22 ianuarie şi a fost consultat pe 23.

Bărbatul avea febră şi tuşea. Protocolul de urgenţă s-a activat instantaneu. A fost preluat de o echipă specială şi izolat. Le-a spus medicilor că a intrat în contact cu mai multe persoane.

Ceilalţi doi pacienţi sunt spitalizaţi la Paris, în condiţii de izolare totală. Sunt doi turişti din China, în vârstă de 30 de ani fiecare și formează un cuplu. Simptomele, febră şi tuse, s-au manifestat după ce au trecut de controalele de rutină de la aeroport.

AGNES BUZYN, Ministrul Sănătăţii: Probabil că vom avea şi alte cazuri. Ceea ce este important, pentru autorităţile franceze, este să le detecteze cât mai repede cu putinţă!

Virusul se poate transmite de la om la om. Pe calea aerului, prin strănut, dar şi prin simpla atingere, dacă bolnavul a dus înainte mâna la gură, la ochi sau la nas.

15 oameni sunt în evidenţa autorităţilor sanitare franceze după ce au intrat în contact cu unul dintre bolnavi.

”Toată lumea se comportă normal. Suntem îngrijoraţi, vă daţi seama!”, spune un român din Bordeaux.

Toate persoanele infectate au ajuns în Franţa pe aeroportul Charles de Gaulle. Trei zboruri ajungeau săptămânal aici direct din Wuhan. Ultima aeronava a aterizat joi, avea 200 de oameni la bord. Ar putea trece şi câteva zile până ce oricare dintre ei ar manifesta primele simptome de coronavirus. Aeroportul este tranzitat, zilnic, şi de mii de români.

”Trecem prin faţa unei reţele de camere termice. Sunt urmărite în special persoanele care au temperatură crescută, îmi imaginez că, dacă există cineva care tuşeşte este dat deoparte”, spune un pasager.

În China, o carantină fără precedent a fost impusă pentru a limita extinderea bolii. Călătoriile organizate în ţară sau în afară au fost interzise. 18 oraşe cu cei 56 de milioane de oameni au fost sigilate. Nu se intră nici în Beijing. Toate mijloacele de transport au fost suspendate. Pe internet apar însă mărturii care descriu un dezastru. Nu au fost însă confirmate de către autorităţile chineze.

”Până acum, peste 90.000 de oameni au fost infectaţi de coronavirus. Care este rata de infectare? Fără intrarea imediată în carantină sau tratament eficient o persoană infectată poate să transmită virusul la alte 14”, spune o localnică din China.

Imagini dramatice surprinse în Wuhan, epicentrul epidemiei, continuă să circule în mediul online. Oamenii cad din picioare răpuşi de boală, iar cadavrele zac pe holurile spitalelor suprasolicitate. Se ia în calcul construirea rapidă a unui al doilea spital.

Deşi OMS nu a decretat urgenţă globală, psihoza a cuprins întreaga lume. În Rusia avioanele sunt oprite pe pistă.

O hartă interactivă creată de Universitatea John Hopkins din Statele Unite arată în timp real numărul de infectări. Unde s-au raportat cazuri de coronavirus şi unde există doar suspiciuni. Un caz a fost raportat şi în Singapore unde zilele acestea s-a aflat şi Delia. De teama infectării, vedeta nu a ieşit din complexul de 5 stele în care s-a cazat.

Patru oameni au fost infectaţi şi sunt trataţi în Australia unde, zilele acestea se află şi Simona Halep. Australian Open se dispută la Melbourne.