Atacurile din Sri Lanka, ţară considerată până ieri una dintre cele mai atractive şi accesibile destinaţii exotice, au provocat tragedii inimaginabile. Un miliardar european şi-a pierdut trei dintre cei patru copii în cele mai sângeroase atentate împotriva creştinilor, comise vreodată în Sri Lanka. Familia celui mai bogat om din Danemarca se afla acolo în vacanţa de Paşte. Victimele atentatelor sunt cetăţeni din 36 de ţări, au anunţat autorităţile locale.

O ultima fotografie a familiei milionarului danez a fost postată cu doar câteva zile înainte de atacuri. Afaceristul, care deţine brandul vestimentar ASOS, îşi dusese copiii în vacanţă de Paştele Catolic, în Sri Lanka. Trei dintre cei patru fraţi au fost ucişi.

Articolul continua dupa recomandari

"Din nefericire, putem confirma informaţiile. Vă cerem să respectaţi dreptul la intimitate al familiei. Nu avem alte comentarii de făcut", a transmis familia.

În vârstă de 46 de ani, afaceristul Anders Povlsen este considerat cel mai bogat danez şi cel mai mare proprietar de terenuri din Scoţia. Se cazase împreună cu familia sa la un hotel de lux din Sri Lanka - unul din cele patru alese de terorişti.

Atacatorii au vizat turişti din toată lumea. Pe Alex Nicholson, un băieţel britanic de 11 ani, l-au ucis chiar în timp ce lua micul dejun împreună cu mama şi cu sora lui. Se aflau în hotelul de cinci stele Shangri-La, considerat un adevărat reper al luxului, unde o cameră costă cel puţin 200 de euro pe noapte.

De acolo lipseau însă tocmai măsurile de securitate. Fără ca nimeni să-i oprească, teroriştii kamikaze au reuşit să intre prea uşor printre turişti. Unul dintre atacatori chiar ar fi stat la coadă într-un restaurant aglomerat. Acolo şi-a detonat centura plină cu explozibil. În seara dinaintea masacrului, bărbatul se cazase la hotel sub un nume fals.

SONIA SIMIONOV, reporter Observator: Acesta este unul dintre hotelurile atacate. Nu mai este nimeni cazat în el.

În acelaşi hotel a murit şi o tânără care studiase în Londra. Se fotografiase împreună cu familia şi postase poza pe contul de Facebook cu doar 13 minute înainte de explozie.

RAJITHA SENARATNE, purtătorul de cuvânt al Guvernului: Ne pare foarte, foarte rău. În numele Guvernului le cerem iertare familiilor şi tuturor instituţiilor pentru cele întâmplate.

Sri Lanka a decretat două zile de doliu naţional, pentru miile de familii destrămate de atacurile fără precedent.