Este stare de asediu în Sri Lanka. Opt atacuri cu bombă au avut loc în paradisul turistic, în ziua în care creştinii din această ţară sărbătoresc Paştele. Ultimul bilanţ este cutremurător! 207 oameni au fost ucişi şi peste 450 au fost răniţi. Ţinte au fost trei biserici romano-catolice şi mai multe hoteluri de lux. În mijlocul terorii au fost prinşi şi opt elevi de la un liceu din Iaşi şi profesorul lor. Se aflau într-un schimb de experienţă, iar acum au fost adăpostiţi într-o bază militară. Potrivit Ministerului de Externe, și două familii de turiști români au cerut asistență consulară. Alte câteva zeci de români se mai află în Sri Lanka, printre ei şi reporterul Observator Sonia Simionov. Nicio grupare nu a revendicat atentatele fără predecent. Şapte indivizi bănuiţi că au legătură cu acest masacru au fost arestaţi. Autorităţile au instaurat legea marţială.

Sărbătoarea Paştelui s-a trasformat într-un infern pentru creştinii din Sri Lanka.

Articolul continua dupa recomandari

Cum s-au desfășurat atacurile din Sri Lanka

Primul val de atacuri a lovit în inima comunităţii romano-catolice, între orele 8 şi 9 dimineaţa. Chiar în timpul liturghiei, în trei biserici din oraşele Colombo, Negombo şi Batticaloa explodau, apropae simultan, trei bombe.

Sub ochii miilor de oameni se desfăşura cel mai sângeros atac asupra comunităţii creştine din această ţară. Construită pe modelul catedralei Reims din Franţa, catedrala romano-catolică Saint Sebastian din Negombo a rămas doar un schelet. Acoperişul este distrus, iar băncile sunt pline de sânge. A fost un măcel în timpul slujbei de Paşte. Numai aici au murit 70 de oameni după ce un kamikaze a detonat încărcătura pe care o avea asupra lui.

În biserica Sfântul Anthony, una dintre cele mai cunoscute din capitala Colombo, erau aproximativ 600 de oameni.

Turiştii au fost o ţină, la rândul lor. Explozii au fost şi în trei hoteluri de lux din Colombo. Alte două deflagraţii s-au produs câteva ore mai târziu. Imediat, Capitala s-a transformat în fortareață.

Haos după atacuri

Reporterul special Observator, Sonia Simionov a stat de vorbă cu oamenii din Sri Lanka, la scurt timp după atentate.

SONIA SIMIONOV, reporter special Observator: Din cât am înteles de la localnici astăzi este o zi de sărbătoare în sri Lanka şi este mult mai aglomerat decat de obicei. Este foarte posibil ca teroristii sa fi stiut acest lucru. Motiv pentru care, locurile pe care le-au ales erau dintre cele mai aglomerate.

Zonele în care au avut loc atacuri au fost evacuate. Un turist român a surprins imagini şocante.

”În principal, în zona centrală, acolo unde au fost deflagraţii, zonele sunt destul de pustii. Există pază, există armată, poliţie”, dezvăluie românul.

Situația românilor din Sri Lanka

Opt copii din Iași au fost prinşi în infernul din Sri Lanka. Au venit într-un schimb de experiență la o școală din Sri Lanka. Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu a anunţat formarea unei celule de criză la Bucureşti.

TEODOR MELESCANU, Ministrul de Externe: Pentru moment au fost trimişi într-o la unitate militară în apropiere de Colombo. Mai sunt şi alte persoane care au sunat la noi, aproximativ 16 persoane. Am încercat să îi contactăm pe românii de acolo, în mare măsură am reuşit, toți au spus ca nu sunt afectati pana cum de atentale teroriste.

Într-un nou comunicat, Ministerul de Externe a precizat că cei 8 elevi din Iași sunt în siguranță și vor fi repatriați pe 26 aprilie. De asemenea, două familii de turiști români au primit asistență consulară. În comunicat, MAE transmite că autoritățile locale nu au notificat, deocamdată, ambasada României, dacă printre victime s-ar afla eventual și cetățeni români.

Reacții din toată lumea

Două femei din Marea Britanie, mamă şi fiică au fost primele victime identificate. Cu câteva minute înainte de a-şi pierde viaţa în atac, postaseră o poză de la micul dejun. Spitalele abia au făcut faţă numărului mare de răniţi.

Autorităţile au lansat un apel către populaţie să doneze sânge. Mobilizarea a fost impresionantă.

MALCOLM RANJITH, Cardinalul Bisericii Catolice din Sri Lanka: Condamn acest act care a provocat atâta suferinţă. Cer Guvernului să afle cine este responsabil pentru acest atac şi să îi pedepsească fără milă! Pentru că doar animalele se pot comporta aşa!

În timpul mesajului Urbi et Orbi, Papa Francisc a transmis că atentatele din Sri Lanka au îndoliat duminica Paştelui Catolic.

PAPA FRANCISC: Îi încredinţez Domnului pe cei care au pierit tragic şi mă rog pentru cei răniţi şi pentru toţi cei care suferă din cauza acestui eveniment dramatic.

Măsuri după atentate

Lideri politici din întreaga lume şi-au transmis regretele. Între timp, autorităţile au instaurat Legea Marţială până luni dimineaţă.

SONIA SIMIONOV, reporter special Observator: Suntem la aproximativ 50 de kilometri de Colombo, in localitatea Bentota. Pe toate strazile e plin de politie. Pana acum, la ora locala 18, au fost arestat 7 persoane. In continuare sunt cautate persoane care au legatura cu cele opt atacuri.

Guvernul a mai decis și restricționarea accesului la Internet. O țară întreagă, plină de turiști străini, este în șoc.