Sute de români aşteaptă încă să fie evacuaţi de pe insula grecească Samothraki. Astăzi autorităţile din Grecia au reuşit să trimită două nave, însă prioritate la îmbarcare au avut grecii. Românii speră să prindă un loc măcar la vaporul de noapte. Tensiunea a atins cote maxime seara trecută, când unul dintre români a fost închis în sediul poliţiei portuare. Bărbatul susţine că a fost bătut de agenţi.

La capătul răbdării, după zile şi nopţi de când aşteaptă o salvare, turiştii români s-au adunat în faţa poliţiei portuare din Samothraki pentru a cere explicaţii. Spiritele s-au încins, iar unul dintre români a fost închis în sediul poliţiei. Afară oamenii cer eliberarea lui.

Articolul continua dupa recomandari

Românul a ajuns la spital şi îi acuză pe poliţiştii eleni că l-au bătut.

Între timp, în portul din mica insulă elenă haosul se amplifică. În timp ce unii aşteaptă la cozi imense deschiderea caselor de bilete, alţii şi-au întins izoprenele şi corturile şi se odihnesc după încă o noapte albă în care au aşteptat vapoarele. Peste toate, turiştii trăiesc cu frica de noi incendii de vegetaţie, după ce acum două nopţi au văzut dealurile din zonă arzând.

Navele salvatoare, cu prioritate pentru greci

Astăzi a sosit şi vestea mult aşteptată. Autorităţile greceşti au reuşit să trimită spre Samothraki două nave. Oamenii vor trebui să trimită maşinile cu un ferryboat iar ei se vor îmbarca pe o navă mai mică. Surpriză, însă: prioritate au cetăţenii greci.

Este teroare ce este aici. Nu ştiu nici dacă o să prindem bilete. Am înţeles că au terminat şi pentru cel de la 20.00, diseară. Şi ar mai fi unul de la 1 noaptea. Am înţeles că au dat prioritate grecilor. De ce, nu ştiu - turist român

Aşa se face că românii ar putea părăsi insula abia după ora 1 în această noapte. Printre cei aproape 500 de români sunt şi 30 de copii.

Românii se plâng că vacanţa forţată i-a costat câteva sute de euro în plus. Preţurile la cazări au crescut după izbucnirea crizei. Astăzi o cameră costa în jur de 60 de euro, dublu decât în perioadele obişnuite. Chiar şi cei care au asigurări de călătorie, îşi vor recupera cu greu banii.

O prelungire a vacantei pe banii asiguratoprului este imposibil de realizat - Sergiu Berceanu, broker asigurări

Insula Samothraki este legată de restul lumii printr-o singură rută de nave, prin Alexandropolis. Şi, dacă şi-ar fi abandonat maşinile pe insulă, românii aveau un drum complicat de urmat pentru a ajunge acasă.

Pentru că nu există zbor direct Alexandropolis - Bucureşti ar fi trebuit găsită o cursă cu escală prin Atena, Istanbul sau Larnaca. O altă variantă, ar fi fost cu un autocar până în Salonic şi de acolo cu trenul sau avionul spre ţară.

Pompierii eleni au intervenit la peste 180 de incendii în ultimele zile, inclusiv în insula Thasos, una din cele mai populare destinaţii pentru români.