Confruntări violente au izbucnit vineri seară în Barcelona între poliția spaniolă și protestatarii care susțin independența Cataloniei. Totul, în cea de-a cincea zi de de incidente, după condamnarea la închisoare a 9 lideri separatiști catalani, de către Curtea Supremă a Spaniei.

Situația a degenerat în violențe la Barcelona după protest organizat vineri. În timp ce în toată Catalonia a fost decretată grevă generală, în oraș au avut loc 5 manifestații, care s-au unit în centrul orașului și, inițial, au fost pașnice.

Articolul continua dupa recomandari

Marșurile au strâns aproximativ 500 de mii de oameni, conform estimărilor poliției.

Haos în centrul Barcelonei

Mai multe străzi din Barcelona au fost complet blocate de protestatari. Însă, în paralel cu manifestația principală, a avut loc și o demonstrație a studenților și a activiștilor anti-sistem pe Via Laietana.

Haosul s-a instaurat când demonstranți purtând măști au început să arunce pietre către cordoanele de polițiști spanioli. Unul dintre polițiști a fost grav rănit în urma bombardamentului cu pietre.

Martorii care au filmat în direct din zona confruntărilor au surprins demonstranți care scoteau inclusiv cu târnăcopul dale din trotuar, pentru a-și confecționa ”muniție” în încăierarea cu poliția spaniolă.

Tun cu apă folosit prima dată în 25 de ani

Forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene. Mai multe tomberoane aruncate pe străzi au fost incendiate de tinerii violenți. Pe câteva artere din centrul orașului au fost ridicate și baricade, care au fost, de asemenea, incendiate.

Conform unei jurnaliste spaniole, Mossos - poliția catalană - a intervenit la protest cu un tun de apă, pe care l-a folosit pentru prima dată de la achiziționarea sa, în 1994. Folosirea tunului cu apă a ajutat la dispersarea unei mulțimi de protestatari agitați.

Probleme au fost și la Catedrala Sagrada Familia, care a fost închisă după ce un grup de manifestanți i-a blocat intrarea. 

Incidente și în alte zone din Catalonia

Agitație a fost însă nu doar la Barcelona. La Girona s-au derulat scene similare. Tineri protestatari au blocat străzile și au atacat cu pietre poliția. De asemenea, au fost incendiate tomberoane care au fost puse pe mijlocul străzii.

La nord de Barcelona, poliția catalană a închis Autostrada La Jonquera, la frontiera cu Franța, tot din cauza protestatarilor separatiști. 200 de intre ei au ocupat drumul.

De asemenea, alte 20 de șosele importante din Catalonia au fost blocate de manifestanți.

Arestări și răniți în incidentele din Catalonia

Când situația a scăpat de sub control în Barcelona, consilierul pentru securitate al orașului,  ​​Albert Batlle, a cerut protestatarilor pașnici să pună capăt manifestației și să se distanțeze de demonstranții violenți.

Potrivit El Pais, primele informații indicau că cel puțin 17 persoane au fost arestate în incidente, iar peste 60 au avut nevoie de îngrijiri medicale la nivelul Cataloniei, dintre care 41 la Barcelona.

Meciul FC Barcelona - Real Madrid a fost amânat

Uriașe forțe de poliție au fost trimise pe străzile din Barcelona, pentru a face față valului de manifestații. De asemenea, au fost luate măsuri sporite de securitate.

Una dintre aceste măsuri vizează marele derby de fotbal între Barcelona și Real Madrid, care urma să se dispute pe stadionul din orașul catalan.

De teama amplificării violențelor, El Clasico a fost amânat pentru 26 octombrie.

Protestatarii violenți, amenințați cu închisoarea

Într-un discurs transmis vineri seară, liderul regiunii Catalonia, Quim Torra, a mulțumit protestatarilor care au manifestat pașnic și i-a criticat pe cei care au provocat confruntările. Potrivit lui Torra, campania pentru independența Cataloniei nu poate fi descurajată de autoritățile centrale spaniole.

"Ne vom întoarce din nou la urne pentru autodeterminare”, a declarat liderul Cataloniei.

Aflat la Bruxelles, la summitul Consiliului European, Premierul Spaniei a transmis un avertisment protestatarilor violenți.

”Nu există cale de a tolera actele serioase de violență la care am fost martori în ultimele zile în diferite orașe din Catalonia”, a declarat Pedro Sanchez.

Ministrul de Interne al Spaniei i-a amenințat pe protestatarii violenți cu închisoarea.

”Acestor grupuri minoritare aș vrea să le transmit acest mesaj: Vom aplica în cazul separatismului violent codul penal, cu toată rigoarea. Vom aplica la fel și față de orice formă de separatism care este în afara legii. Și le reamintesc că pentru infracțiuni ca atac asupra autorității, Codul Penal prevede pedepse de până la 6 ani de închisoare”, a declarat Fernando Grande Marlaska.

De ce protestează separatiștii din Catalonia

Seria de manifestații a început luni, când Curtea Supremă a dat verdictul în procesul controversat al celor 12 lideri separatiști catalani, acuzați că au fost responsabili pentru tentativa eșuată de declarare a independenței regiunii față de Spania, în 2017.

9 dintre cei 12 foști lideri ai regiunii au fost condamnați la închisoare, cu pedepse între 9 și 13 ani. Cea mai mare pedeapsă a fost dată fostului vicepreședinte catalan Oriol Junqueras. Doar 3 foști lideri separatiști au scăpat de închisoare, dar, odată cu eliberarea condiționată, au primit și amenzi de câte 60 de mii de Euro fiecare.

Mandat de arestare pe numele lui Puigdemont

Tot luni, pe numele fostul lider al Cataloniei, Carles Puigdemont, Curtea Supremă a Spaniei a fost emis un mandat european de arestare. Aflat în exil în Belgia, Puigdemont s-a prezentat voluntar, vineri dimineață, în fața autorităților locale. Avocații săi au precizat că el ”se va conforma cu mandatul”, dar se opune extrădării sale în Spania. 

Fostul lider catalan nu a fost reținut de poliția belgiană. Carles Puigdemont, care e căsătorit cu o româncă, a fugit în Belgia, pentru a evita arestarea, după ce a declarat independența Cataloniei, în urma referendumului din 2017, declarat ilegal de Guvernul Spaniei.

- Acest articol a fost actualizat -