Atacurile teroriste din mijlocul orașului Munchen aduc aminte, inevitabil, despre un alt incident celebru, care a schimbat percepția occidentului asupra terorismului și a modificat substanțial modul în care autoritățile au decis să combată fenomenul.

Pe 5 și 6 septembrie 1972, 11 membri ai delegației sportive a Israelului, participantă la Jocurile Olimpice de la Munchen, au fost luați ostatici de un comando al organizației Septembrie Negru, aripa militară a Organizației pentru Eliberarea Palestinei.

Articolul continua dupa recomandari

Teoriștii au cerut eliberarea a 236 de deținuți din închisori din Israel și Germania, respingând orice altă ofertă făcută de negociatori.

Autoritățile germane au încercat să salveze ostaticii, dar nefiind pregătite pentru o asemenea situație, au eșuat lamentabil.

17 persoane au murit: șase antrenori israelieni, cinci sportivi israelieni, 5 dintre teroriști și un polițist.

Imediat, Mossadul a lansat ample operațiuni de a-i găsi și ucide pe cei responsabili pentru luarea de ostatici, în timp ce autoritățile germane au recunoscut neputința în fața unor astfel de amenințări teroriste și au înființat GSG 9, unitatea specială anti-teroristă. Astfel de unități au fost înființate ulterior în multe alte țări europene.

sursa: antena3.ro